Ny upplaga av boken som hyllar reform i blåsväder

Nu har den kommit i en ny upplaga – storsäljaren ”Personlig assistans” som är författad av tre av de personer som såg till att reformen blev verklighet 1993.

Den nya upplagan ligger rätt i tiden eftersom personlig assistans är mer omdiskuterat än på länge. Statliga LSS-kommittén håller på med en stor översyn av reformen och kommer med slutbetänkande till sommaren.

Det är en viktig bok. När riksdagen i maj 1993 röstade igenom lagen som gav rätt till  förverkligade Sverige en reform som fortfarande saknar motsvarighet någon annan stans i världen.

– Mycket sker hela tiden kring assistansreformen, vilket är naturligt eftersom den har en så avgörande betydelse för många personer med stora funktionsnedsättningar. Samtidigt förekommer också publicitet av okunnigt och fördomsfullt slag, skriver Gerd Andén och Vilhelm Ekensteen i förordet till den nya upplagan.

Boken är därför extra intressant just nu för att få en bild av varför assistansreformen tillkom och det grundläggande syftet – att prioritera de som har störst assistansberoende och göra det möjligt för dem att leva som andra.

Boken vänder sig till bland annat assistenter, handläggare, studerande, politiker. Den ges ut av Bokförlaget Larson AB på www.larsonforlag.se

195 sidor. Pris: 199 kronor.
ISBN 978-91-514-0346-5.