Nya osynliga GPS-larmet är inbyggt i skosulan

En skosula med inbyggt GPS-larm ska öka tryggheten för båda unga och gamla. Det är det göteborgsbaserade företaget Posifon AB som har lanserat produkten GPS Smartsole.

Målgruppen är personer med bland annat autism och Alzheimers men också ensamarbetare eller personer som ofta befinner sig i skog och mark.

– Det är ett smidigt sätt att ha en lokaliseringsfunktion utan att personen behöver bära en synlig larmknapp eller GPS-enhet runt armen eller halsen, säger Henrik Essunger, vd på Posifon AB.

Företaget har vägt de etiska aspekterna och kommit fram till att fördelarna överväger nackdelarna. Responsen från användare och närstående har varit positiv, uppger man.

GPS Smartsole har tidigare varit utställningsobjekt på Tekniska museet i Stockholm, då inbyggd i en sko. Och nu väcker produkten uppmärksamhet internationellt.

– Lösningen med sula är idag nominerad det högteknologiska priset CTIA Emerging Technology Awards i USA. Konkurrensen är hård men jag ser att vi har goda möjligheter att vinna, säger Henrik Essunger.

GPS Smartsole har all teknik är inkapslad i sulan, som alltid påslagen med energisparläge för lång batteritid. Laddning sker trådlöst genom att sulan placeras på en laddare.