Nya Sports Camp ger fler chansen att testa idrotter

Snart är det premiär för ”Funka för livet Sports Camp”. Den 12-13 mars äger första arrangemanget rum i Växjö. Alla ska ha möjlighet att testa på roliga sporter och aktiviteter.

Det är arrangören bakom hjälpmedelsmässan Funka för livet som även håller i trådarna för Sports Camp.

– Syftet är att ge alla som lever med någon form av funktionsnedsättning chansen att idrotta och träffa vänner. Vi vet att utbudet av aktiviteter för den som har någon funktionsnedsättning är begränsat, och det vill vi göra något åt, säger Victor Gröön, projektledare för Funka för livet Sports Camp.

Deltar gör bland annat Niklas Almers, elitidrottare inom friidrott, landslaget i rullstolshandboll, BTK Frej, Alla kan – idrott för alla, Växjö HIF och Växjö GK.

Foto

På lägret blir det möjligt att testa många olika idrotter – från basket och goal ball till handboll och friidrott.

Växjö-campen är bara starten. Det är redan bestämt att det blir Sports Camps i både Ängelholm och Sölvesborg/Valjeviken under 2016.

Valjevikens folkhögskola är också aktivt inom Funka för livet Sports Camp.

– Vi satsar på Sports Camp för att vi har vår allmänna kurs med inriktning idrott/hälsa. I den arbetar vi väldigt mycket efter samma tes som präglar sports camp, att ge möjligheter för personer med funktionsnedsättning att prova på olika idrotter och hitta sin idrott, säger Eric Sandström, Valjeviken.

Valjeviken är med på lägret i Växjö nu i mars men står själva som värd för Sports Camp i september.

– Genom samarbetet med Sports Camp hoppas vi kunna intressera fler att söka till vår utbildning och upptäcka att det finns något för alla. Vi vill jobba för integrering med idrottsrörelsen i övrigt men också hjälpa till att utbilda ledare och utövare med egen erfarenhet av funktionsnedsättning, ledare och utövare som senare kan ta plats i lokala sammanhang på hemorten, säger Eric Sandström.

På Valjeviken finns en fullskalig idrottshall där samtliga idrotter kan anpassas för den med funktionsnedsättning. Vidare har Valjeviken en stor simhall med flera bassänger och två gym som är tillgängliga. Här finns möjligheter till vattensporter genom Valjevikens egen marina.

Sports Camp äger rum i Växjö 12-13 mars 2016, i Kalmar 7-8 maj, i Ängelholm 13-14 augusti och i Sölvesborg 10-11 september. Läs mer på Funka för livets webbplats.