Ögonstyrning och Pratis bästa mixen för Lina

Lina Dalnäs Lyckhage, 15, har en grav cp-skada. Hon har ett stort ordförråd, kan förstå men inte prata. Så hon behöver hjälp med sin kommunikation.
Det har hon fått, tack vare en ögonstyrd dator och ett enkelt hjälpmedel, Pratis, som hon kan ha med sig överallt.

Nu kan hon kommunicera självständigt via datorn, helt utan hjälp. Som alla andra tonåringar kan hon surfa, chatta och titta på bilder utan att någon annan är inblandad. För den som har ett svårt funktionshinder och ständigt är beroende av andra människor blir detta ett riktigt lyft i tillvaron.

Lina är en aktiv tjej som gillar att ta en fika med kompisar, att gå på fester, konserter och shoppa. Hon är med i en dramagrupp och drömmer lite om att bli skådespelare. Eller författare. Lina skriver gärna dikter och har även skrivit en låttext, ”Se på mig nu”.

Ögonstyrningsprogrammet öppnar helt nya möjligheter. När Lina vill skicka ett sms, till exempel, så koncentrerar hon blicken från bokstav till bokstav på skärmen och bildar de ord hon vill. Med hjälp av ögonrörelser bläddrar hon runt på datorn och kan visa bilder på kompisar, utflykter och mycket annat.
Linas föräldrar insåg tidigt att det inte var några problem med hennes tankeverksamhet och har hela tiden jobbat på att hjälpa henne att kommunicera. I fyraårsåldern började hon använda Bliss, ett symbolspråk som funnits i många år. Det innebar ett stort kliv vad gäller kommunikation och har betytt mycket för Lina.

Nu tar hon nästa steg, mot större självständighet i vardagen och i kontakterna med omvärlden. Det gör hon inte bara med hjälp av ögonstyrning via dator. Hon använder sig också av ett helt odigitalt kommunikationshjälpmedel som familjen kallar Pratis. Det är en kartongbit med färger och bokstavsgrupper som hon kan ha med sig överallt.
– Pratis är en enkel och genialisk uppfinning av en norsk kvinna, Anette Diesen. Den är suverän att ha med sig och använda i alla sammanhang, säger Linas mamma Lena Dalnäs. Jag önskar att fler kände till den, för den är så bra!
Så här använder Lina sin Pratis: En assistent sitter mittemot henne och håller upp Pratis. Lina tittar på en bokstav i taget. Genom en lucka i kartongen följer assistenten hennes ögonrörelser.

Kombinationen ögonstyrd dator och papptillverkad Pratis med assistans bygger båda på kommunikation via ögonrörelser. Lina kan kommunicera såväl i cyberrymden som i vad som brukar kallas IRL (in real life), det verkliga livet.