Protesterar mot assistansnedskärningar

Kritiken fortsätter att hagla mot assistansindragningarna och den 5 maj hålls en landsomfattande manifestation med parollen ”Utan assistans stannar livet”. Arrangörer är representanter från funktionshinders- och brukarorganisationerna.

– Många av dem som deltar använder själva assistans eller har förlorat den. Med den här manifestationen vill vi gå samman och protestera mot den nedmontering som håller på att ske av assistanslagstiftningen, och självklart är alla välkomna, även om man inte har erfarenhet av assistans, säger Emma Johansson, ordförande för STIL.

Henrik Petrén, förbundsjurist på RBU (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) och en av initiativtagarna till manifestationen, berättar att planeringen pågått i flera månader.

– Vi har ju inte gjort det här tidigare, men jag tippar på att vi kanske blir flera hundra, förhoppningsvis ännu fler. En del föreningar har ordnat med specialhyrda bussar för dem som bor en bit bort.

I Stockholm kommer aktionen den 5 maj att ske på Södermalmstorg. I övriga landet uppmanas alla att med hjälp av mobilen dokumentera en sekvens av hur livet blir utan assistans och lägga upp det på Youtube.
 
Talare är bland andra Agnetha Mbuyamba, Jonas Franksson och Jesper Odelberg. Även musikframträdanden och diktuppläsning står på programmet.