”Regeringen motarbetar krav på tillgänglig webb”

Sluta bromsa tillgängligheten på webben.
Den uppmaningen får regeringen idag från Handikappförbunden och Dyslexiförbundet FMLS.

I debattartikel skriver Stig Nyman, Pelle Kölhed och Bengt-Erik Johansson att ”Sverige talar med kluven tunga”.

– Å ena sidan talar regeringen om mänskliga rättigheter och flaggar för vikten av digital tillgänglighet. Men å andra sidan bromsar man i förhandlingarna om ett EU-direktiv som ställer krav på att offentlig digital information och tjänster på webben ska vara tillgängliga för alla, heter det i debattartikeln på Dagens Samhälles webb.

Konkret handlar striden om det ska ställas krav på full tillgänglighet för webbformulär och olika webbtjänster.

– IT-jättarna har inte varit sena med att gå ut och vilja begränsa direktivet till information på webben, och därmed undanta tjänster, video, formulär och flera mycket vanliga dokumentformat, som pdf:er och worddokument, skriver debattörerna.

Vidare skriver de att förslaget till EU-direktiv med regeringens goda minne hela tiden blir allt mer urvattnat.

Nu befarar man att det inte blir några krav på tillgängliga formulär, exempelvis för att skaffa och använda e-legitimation för att kunna använda en tjänst som en kommun eller myndighet erbjuder.

– Det kan göra det omöjligt att söka en kurs på universitet, ansöka om föräldrapenning eller studiemedel, använda skolans nätbaserade material och kommunikation, samt söka jobb på en offentlig myndighet om de använder formulär, video eller inloggning som riskerar att undantas i direktivet, skriver man.

Läs hela debattartikeln på dagenssamhalle.se
”Smit inte undan tillgänglighet på webben”