Rekordintresse för föreläsningar på FRI 2012

Om några dagar öppnar hjälpmedelsmässan FRI 2012 på Stadionmässan i Malmö. Ett mycket omfattande program med föreläsningar väntar besökarna under 26-27 september. Fler än 1400 föreläsningar har redan bokats in.

– Så här stort intresse för föreläsningar har vi aldrig haft på mässan, säger Annette Sandlund på Hjälpmedelsteknik Sverige som anordnar mässan.

– Nu hoppas vi på många fler besökare på mässan som helhet jämfört med förra året då det var en nedgång, säger Annette.

Mässan har medvetet satsat på kända och inflytelserika talare för att locka storpublik. Bland dragplåstren finns David Lega (som talar om att det är ”viktigare att bli bättre än bäst”) och Leif Axelsson (känd från TV-serien Mot alla odds).

Efter all turbulens inom personlig assistans och omsorg i övrigt ser många också fram mot Ragnwi Marcelinds föreläsning om vad som händer på regeringsnivå. Marcelind är statssekreterare på Socialdepartementet.

Fredrik Lundqvist, innovatören bakom det uppmärksammade hjälpmedlet Elektrodress, kommer att berätta om den forskning som just nu pågår runt uppfinningen.

Ute på mässgolvet planeras också aktiviteter äga rum.

Erik Lagerlöf, en 10-årig kille från Växjö, visar upp sin anpassade Segway vid ett antal tillfällen.

På aktivitetstorget kommer FIFH, Föreningen idrott för handikappade, att låta besökarna prova på golf, bordtennis, dans, boccia och olika idrottshjälpmedel. Landslagsspelare och paralympier är på plats.

Fler tips från det fullmatade programmet:

>> Furubodas ambassadörer sprider kunskap om delaktighet, förmågor, attityder och svårigheter.

>> Veronica Hedenmark tipsar om vilka rättigheter det finns för barn med funktionsnedsättningar när det gäller assistans. Veronica talar också om att resa med rullstol.

>> ”Att hitta nya vägar för kommunikation som vuxen” är ett seminarium från kommunikationsteamet på Furuboda.

>> Andra föreläsningar handlar om AKK (alternativ och kompletterande kommunikation). På plats är bland annat logopederna Eva Alenbratt och Anja Morell från DAHJM Dataresurs­center i Lund. I nära samarbete med förskrivare provar de ut, ger råd och följer upp hjälpmedel för AKK till barn och vuxna med funktionsnedsättningar. På mässan ger de en inblick i AKK.

>> Lotta Vedin och Lotta Lagerholm från Autism- och Aspergerföreningen talar om bemötande och kommunkation vid autism. Med kunskap och rätt förhållningssätt kan vi skapa positiva möten och bra relationer.

>> Om hundens roll vid social träning berättar Anna Nilsson från Hundsam, en förening som bland annat vänder sig till personer med autismspektrumtillstånd och skapar en anpassad mötesplats kring hundarna.

Läs mer på www.fri2012.se