Så fixade Daniel drömjobbet

Utbildningen var både kul och lärorik, säger Daniel Märgelbrink, 24 år. Han blev klar med en unik lärlingsutbildning under våren 2015 och har sedan dess blivit kvar på Ica Supermarket i Alvesta. Först var han där som daglig verksamhet, men snart övergick det till en anställning.

Under praktiken fick han prova på olika delar av butikens verksamhet, för få veta lite mer om vad som passar och inte passar honom.

– Att arbeta i kassan var inte min grej. Även om det var kul var det för mycket att hålla koll på. Nu är jag vaktmästare och gör allt möjligt. Varje morgon tar jag hand om allt som inte ska finnas runt affären – fimpar, ogräs och så vidare. Sedan går jag in i affären och fortsätter med att fylla på i hyllorna, berättar Daniel.

Börjar tidigt

Att jobbet börjar tidigt, redan 06.30 skrämmer honom inte. En del kollegor börjar ännu tidigare och affären öppnar klockan 7, då det ofta redan finns kunder vid entrén.

Daniel har flyttat hemifrån sedan han påbörjade lärlingsutbildningen, från hemmet i Torpsbruk in till Alvesta, och har därmed kommit närmare jobbet.

– Arbetet fungerar väldigt bra för Daniel, säger Martin Petersson som är en av Daniels arbetskamrater på Ica.

Så bra har det gått att Daniel har fått utökat ansvar och nu även sköter butikens dryckesavdelning.
– Jag tar emot alla leveranser och ser till att de kommer in i hyllorna.

Kontakter inom arbetslivet

Lärlingsutbildningen har även gett honom värdefulla kontakter inom arbetslivet. Han träffar kontinuerligt en SIUS-konsulent från Arbetsförmedlingen och håller dessutom kontakt med både lärare och andra elever från lärlingsutbildningen.

– Gemenskapen i klassen är ett av de bästa minnena från skolan, säger Daniel.

Daniel tänkte sig tidigare en karriär inom restaurang och hotell. Men butiksmiljön passar honom bättre. Att han är social och trivs bland andra människor är perfekt när kunderna kommer tågande med frågor och önskemål.

Trivs i gänget

På frågan vad han vill göra om ett par år är det uppenbart att han tänker sig en fortsättning på Ica. Han trivs i gänget och är nöjd med uppgifterna och vill vara kvar i många år.

Vilka goda råd vill du ge till andra ungdomar på jakt efter jobb?
– Sök arbete, kämpa på, ha ett mål och sträva efter det, svarar Daniel, som även talar sig varm lärlingsutbildningen i Alvesta.

– Jag rekommenderar verkligen lärlingsut­bildning som jag gick, det var ett kliv in till arbete!

Fakta om lärlingsutbildningen

Lärlingsutbildningen inom Särskild utbildning för vuxna på Allbo Lärcenter i Alvesta.
Mål: Lotsa ut vuxna personer med utvecklingsstörning från daglig verksamhet till en anpassad anställning.
Bakgrund: Började 2010 med av projektet ”Funktionshindrades rätt till arbete”, finansierat av EFS, och har sedan övergått i regelrätt lärlingsutbildning.
Resultat: 20 personer har gått lärlingsutbildningen och 16 har gått en serviceassistentutbildning. Över 50 procent har erhållit en anpassad anställning efter genomgången utbildning.