”Sex är tabu om man har en funktionsnedsättning”

– Det verkar som att andra tror att bara för att man har en funktionsnedsättning, kan man inte, och bör man inte ha sex, säger Madeleine Månsson, som efter att ha varit testpilot för sexhjälpmedel vill uppmuntra tjejer och kvinnor med funktionsnedsättning att våga ta för sig.

Hon använder så lite hjälpmedel hon kan i vardagen. Så har det varit ända sen hon skadades i en trafik­olycka för tolv år sen, när hon var 15 år gammal.

– Det blev bara så, att jag ville klara mig utan. Jag har inga höj- och sänkbara bänkar i köket, inga armstöd på toaletten.
Madde använde istället den där tiden på rehabkliniken till att bli riktigt bra på att använda rullstolen, och att acceptera den som sitt hjälpmedel i vardagen.

Många av de tjejer hon träffar i sitt jobb tycker att det är viktigt att hjälpmedel är snygga, helst rosa. För egen del föredrar hon en så osynlig rullstol som möjligt.
– Jag tror att det kommer mer och mer här i Sverige, det här med att man kan designa sin rullstol som man vill. Jag gillar det svarta. Min rullstol ska vara dämpad och passa till allt. Så kan jag själv vara färgglad.

I USA har hon sett guld– och silversmyckade rullstolar, hon tycker att det är samma sak som med fälgar på bilar, att det visar lite av ens personlighet.
– Däremot är skillnaden mellan rik och fattig stor i USA. Det såg jag när jag var på en hjälpmedelsmässa häromåret. Jag såg äldre människor som hade sjukhusrullstolar med hemmagjorda motormontage, endast de välbärgade hade råd med samma standard som vi i Sverige.

Det viktigaste är dock att hjälpmedlet ska vara smidigt och anpassat för personen som ska använda det. Det här är Maddes tredje rullstol, hon har bytt till smidigare och lättare varianter vartefter.
– Den här senaste har gjort stor skillnad. Den här väger hälften av vad min första gjorde.

Det bästa vore om man kunde bära den med ”bara ett finger”, och kanske att sitsen skulle vara ihopfällbar, så att den blir ännu lättare att packa ihop. På sitt förra jobb hade hon ofta möten på olika ställen, och ibland kunde hon packa in och ut rullstolen ur bilen 30 gånger samma dag.

– Det tar på axlar och rygg, och de ska hålla hela livet. Det är lätt att glömma, speciellt när man är nyskadad. Och det är klart, jag fattar ju att det i längden inte är bra att till exempel laga mat så här, säger hon, och visar hur hon sitter på sidan med överkroppen vriden åt höger och låtsas att hon rör i en kastrull. Så för att underlätta i framtiden, kommer jag att välkomna allt mer hjälpmedel i min vardag.

Det är genom andra användare hon hör talas om att det kommer nya smidigare rullstolsmodeller. Eller när hon går på mässor.
– Det kommer ingen information automatiskt, det är synd eftersom det vore bra att veta. Om man får drömma skulle det dimpa ned ett mejl eller ett brev automatiskt.

För några år sen fick hon frågan om hon och några kompisar ville testa sexhjälpmedel från ett företag i Malmö. De behövde en testgrupp som kunde vara med och rekommendera vilka hjälpmedel som skulle tillverkas och säljas.

Tjejerna testade dildos i alla storlekar och vibratorstyrkor, glidmedel i alla färger, smaker och konsistenser, och olika typer av massageprodukter för hela kroppen.

Efter varje test skrev de ned vad de tyckte och tänkte om varje produkt; vilken doft, känsla, smak och form de gillade bäst. De fick också fundera på om den kunde fungera även om man har dålig handfunktion eller svag känsel i underlivet, och om den skulle vara bäst att använda ensam eller tillsammans med sin partner.

– De gick sen på våra rekommendationer när de valde ut produkterna.

I hjälpmedelsbutiken i Lomma och Kristianstad ligger idag sexhjälpmedlen framme som vilka produkter som helst.
– Om du går till en vanlig sexshop vet ju knappast personen som står bakom kassan vad som funkar utifrån just din funktionsnedsättning.

Sex är tabu om man är tjej och har en funktionsnedsättning, det är Madde övertygad om.
– Den första frågan jag fick när jag var nyskadad var om jag kunde ha sex. Sex och funktionsnedsättning ses som något konstigt. Det verkar som att andra tror att bara för att man har en funktionsnedsättning, kan man inte, och bör man inte ha sex.

Men den synen är på väg att förändras, tycker hon, inte minst i takt med att tjejer och killar med funktionsnedsättning själva får information om vilka hjälpmedel som finns.

– Sex är ju så mycket mer än att båda ska få orgasm. Det är att känna lust, att kramas och kyssas. Om man har dålig självkänsla på grund av sin funktionsnedsättning är det säkert extra svårt att prata om sex. Man måste tycka om sig själv för att kunna öppna sig för sin partner och berätta hur man vill ha det, vad som funkar och inte funkar.

 

Foto

Om några dagar drar Madde ut på roadtrip genom västra USA med sin partner. Men rullstolen krånglar. Svetten lackar på vaktmästaren och kollegan Bo-Stefan, som försöker hjälpa henne med däcket. Det är ingen luftkonditionering här i materialförrådet och verkstaden inne i idrottshallen i Malmö.

Däcket behöver bytas, men fälgen är en dimension större än däcket. Bo-Stefan använder flera verktyg, han bänder och drar, men de sprätter iväg en efter en. Han svär. Och svär igen.

Till slut ger han upp och sätter tillbaka det gamla däcket, som även det är svårt att få på. Madde sitter lugnt och väntar på en kontorsstol bredvid, tills Bo-Stefan har satt på däcket igen.

– I vanliga fall tar det här en kvart, men nu har vi hållit på i över en timme. Jag som hade tänkt sluta tidigare idag. Och i går gick bilen sönder också, jag som har åtta mil hem. En tum är faktiskt 25,4 millimeter, muttrar han när han går iväg. +