Sida vid sida runt Mälaren

Sommaren är snart här och med den motorcykelfantasterna. Föräldrakraft var med när Johan och Jan-Erik tog årets premiärtur.

Att Johan Lystad, 23 år, och Jan-Erik Jonsson har  blivit riktiga hojfantaster kan de tacka simningen för. På ett av Halliwick Simklubben Ankans simläger för rörelsehindrade på grekiska Rhodos hyrde Jan-Erik en moped, vilket gav mersmak. Året var 2000.
–Jag började genast fundera på hur jag skulle kunna ta med Johan på det här och kom snart att tänka på sidvagn, berättar Jan-Erik när jag träffar radarparet vid mamma Evas villa i Huddinge utanför Stockholm en solig aprilsöndag.

Jan-Erik, till vardags konsult inom it-svängen, letade information på internet och köpte snart en tjeckisk Velorex och gjorde därpå nödvändiga anpassningar. På ekipaget finns smidda fästen för Johans rullstol, egenhändigt monterade säkerhetsbälten för rallybilar och upphängningar som gör det möjligt att koppla av och på sidvagnen med hjälp av fyra bultar. På sidvagnen finns också specialskurna sidoglas för att Johan, som är en av sex i Sverige med diagnosen Lesch Nyhan Syndrom vilket bland annat innebär återkommande muskelsammandragningar, inte ska kunna spreta med armarna under körning,
– De är gjorda av vanligt plexiglas som jag köpte i en båttillbehörsbutik, säger Jan-Erik.

Ett annat av Johans stora intressen, hårdrock, märks när han drar på sig mc-munderingen – t-tröja med Iron Maiden-tryck täcks av mc-jacka med dödskalle.
– Helst skulle det vara en dödskalle på hjälmen också, säger Jan-Erik.
Johans stora leende när han placeras i sidvagnen är avväpnande. Det går inte att ta miste på att det här är något som han tycker om.
I sin vanliga rullstol får Johan ont när han sitter länge, men i sidvagnen kan han sitta en hel dag, bortsett från ett stopp, säger Jan-Erik och blir rät-tad av Johan.
– Två!

Johan och Jan-Erik har varit med på fyra Mälaren runt, som går tredje lördagen i augusti och varje år lockar i runda tal 20 000 motorcyklister. Evenemanget beskriver de som en folkfest, och eftersom sidvagnarna är få får Johan och Jan-Erik extra uppmärksamhet.
Vid ett tillfälle när de var på väg till starten i Södertälje sa Jan-Erik till Jo­han att vinka till bilarna som passerade. Johan sträckte ut handen och höll den där hela vägen varpå de kunde se vinkande medtrafikanter under hela sträckan.

Ett annat kärt minne är studentexamen. Johan blev hämtad i sidvagnen som var försedd med den svenska flaggan och bilder på Johan från uppväxtåren.
–Vi körde i 90 och mössan höll på att flyga av, säger Jan-Erik.

I veckorna händer det att Johan och Jan-Erik tar del i allmänna mc-träffar vid Brostugan nära Drottningholm på onsdagar och vid Röda Cafét i Huddin­ge på torsdagar. Medan Jan-Erik fikar och snackar med andra mc-fantaster brukar Johan titta på motorcyklar. Ett favoritställe för kortare utflykter är även Blockhusudden på Djur­gården.
Johan uppskattar höga farter. Fa­miljen har varit i Åre tolv vintrar i rad, där Johan åker han skidor, så kallade skicart och biski. Men på sommaren går det ännu fortare. Sidvagnen kan gå i 110, men för den som sitter vid sidan om, och närmare marken, upplevs farten högre.
– Det är jättekul när det går fort, säger Johan.

Tidigare hade Jan-Erik och Johan kommunikationsutrustning mellan varandra. Men i hastigheter över 50 brusar det så mycket att de numera kör utan.
– Johan får rycka mig i byxbenet när han vill något, skrattar Jan-Erik.
I år planerar de att vara med på ytterligare ett Mälaren runt.
– De 30 milen tar oss cirka 10 timmar.  Vi tar god tid på oss.
Radarparet Johan och Jan-Erik simmar lugnt.