Skratt och hälsa

”Ett lyckligt liv är bara en kedja av lyckliga ögonblick, men de flesta människor tillåter inte det lyckliga ögonblicket eftersom de är så upptagna med att försöka skaffa ett lyckligt liv.” Abraham-Hicks

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet. Faktum är att det gör det!

Att skratta är något av en mirakelmedicin, även från ett medicinskt perspektiv.

Skrattet aktiverar en massa olika saker i kroppen och det hjälper dig att bli både mer frisk och klarare i dina tankar. Förbättringarna är dessutom medicinskt bevisade.

Forskare har kunnat konstatera att skrattet hämmar tillskottet av stresshormon, och du får bättre minne, lär dig lättare nya saker och löser enklare problem som kan uppstå i tillvaron.

Dess­utom så klarar du av smärta bättre, eftersom du utsöndrar mer endorfin, som är kroppens inbyggda smärtlindring.

När du skrattar utsöndras det i hjärnan ett hormon som heter dopamin, som även kallas lyckohormonet. Det är samma hormon som utsöndras när en människa motionerar eller har sex.

Skrattet minskar med andra ord risken att man ska drabbas av depression. Du kommer känna dig mer kreativ, eftersom din hjärna inspireras att tänka i nya banor. Ofta är ju det hela vitsen med ett skämt. Att överraska dig och din hjärna med en oväntad vändning. Det är så humor oftast uppstår.

Ett skratt gör även att du blir mindre spänd i kroppen. Dina magmuskler arbetar för fullt och spänningar i nacke och axlar minskar. Visst har du väl varit med om att du någon gång har skrattat så att det gör ont i magen? Det är ju en typ av träningsvärk, eftersom kroppen inte är riktigt van att skratta så mycket och intensivt.

När magmusklerna arbetar så påverkas naturligtvis även de inre organen. Blodet strömmar till snabbare och det påverkar till exempel matsmältningen och lungkapaciteten. Kroppen får många positiva effekter av att skratta, helt enkelt. Immun­försvaret förstärks och det innebär ju att du även blir mer skyddad mot nya sjukdomar och att du även återhämtar dig snabbare från en sjukdom.

Det har visat sig att personer med mycket humor lever längre, jämfört med de som saknar tillgång till skratt och humor.

Man skulle kunna säga att humor är som stötdämparna på en bil. Om man skrattar klarar man bättre av livets gropar och svårigheter vid navigering i dålig terräng. Humor gör dig också klokare, och det beror enligt forskarna på att människors hjärnor lättare lär sig och kommer ihåg saker –
och därmed löser problem – när de har roligt!

Så om nu glädje och skratt är så undergörande – varför är det så svårt för oss vuxna att skratta?

Visste du att ett barn ler eller skrattar i genomsnitt 400 gånger per dag. En vuxen ler och skrattar endast 15 gånger per dag. Så vi kan med andra ord ta lärdom av barnen. Det är barnen som kan vara våra mest värdefulla lärare i konsten att börja må mycket bättre.

Barn tar skrattet och glädjen som en fullkomlig självklarhet, och det borde vi vuxna också göra. Det borde vara självklart att varje dag ska innehålla skratt och glädje, precis som det även innehåller sorg och smärta. Till viss del kan jag tycka att det i grund och botten handlar om en inställning till livet.

Det är fullt tillåtet att leva hela sitt liv utan ett uns av glädje. Men då bör man också vara medveten om vad det är man missar.

Varje gång du tänker något så aktiveras en molekyl som påverkar din biologi. Dina tankar påverkar helt enkelt din fysiska kropp. Med det sagt så tror jag knappast att en människa kan tänka sig frisk från en svår sjukdom. Men man kan utan tvekan påskynda ett läkande genom sina tankar och ett riktigt, riktigt gott skratt.

Rysslands president Putin var och besökte president Obama i Washington. De två gick och promenerade en stund tillsammans i tystnad. Plötsligt såg de att en hund satt en bit bort och slickade sig i skrevet. Putin tittade avundsjukt på hunden och sa att han önskade att han också kunde göra så där.

– Inga problem, sa Obama. Men om jag var du så skulle jag nog först lära känna hunden.