Skriv ned det som inte känns bra

Föräldrakraft ringar in faktorer som kan hindra dig från att komma igång. Den här gången är det den många gånger otydliga känslan av olust som står i fokus.

Det kan vara så att du vill komma iväg på en aktivitet, men ändå blir sittande hemma. Genom att skriva ned vad som känns bra och dåligt, kan känslor av olust och osäkerhet bli mer hanterbara.

– Att man inte kommer sig för att göra en aktivitet behöver inte betyda att man inte vill göra den. Ofta beror det på osäkerhet runt aktiviteten, till exempel om det är tillräckligt anpassat, hur kommer jag bli bemött när jag sitter i elrullstol, kan jag använda toaletten, finns det någon att fråga om jag blir osäker, kan ledaren verkligen anpassa aktiviteten till min funktionsnedsättning, kommer färdtjänsten i tid, bokar mina assistenter resor till mig, får jag hjälp att komma ihåg att packa väskan, hänga upp träningskläder, säger Linda Junker på Livstils­projektet.

Osäkerheten kan även ha andra orsaker, som till exempel en oro för att man inte har råd med aktiviteten. Lindas tips är att anteckna det som inte känns bra, men också att skriva ned sina goda och svaga sidor. På det sättet kan det bli mer tydligt vad som gör att man tvekar.

– Det kan bli enklare att anteckna om du samtidigt samtalar med någon om de här sakerna, säger Linda Junker.  +