Stephannie fick livet tillbaka – tack vare sin assistanshund

Det är mycket folk, fart, rörelse och ljud på festivalen Närcon. En miljö som Stephannie Laslo absolut inte hade klarat att besöka utan stöd. Men här är hon med sin assistanshund Moses.

Cosplayar med tusentals andra

Det är första gången Stephannie från Uddevalla besöker Närcon. Där är hon omgiven av tusentals både glada och färgglada människor.

På Närcon är många utklädda för att efterlikna sina favoritkaraktärer från fiktiva världar. De cosplayar. Det gör assistanshunden Moses också. Han har, förutom sin assistanshundsele, en dräkt som förvandlar honom till Houndour, en välkänd och stark karaktär från Pokémon.

Assistanshunden har gett henne livet tillbaka

Moses finns alltid vid sin mattes sida. Han larmar och gör henne uppmärksam när hon är på väg att få ett anfall. Stephannie har den ovanliga diagnosen PNES (psychogenic non-epileptic seizures). Hon drabbades av PNES efter upplevt trauma.

Innan hon hade Moses fick Stephannie ofta stora anfall som liknar större epileptiska anfall och många frånvaroattacker. Hon var ständigt rädd för att drabbas av anfall när hon var bland andra människor, det stressade henne och stressen triggade kroppen så att anfallen kom oftare.

Stephannie slutade helt att gå till skolan när hon var tonåring och blev mycket isolerad hemma.

– Jag hade liksom inget liv längre, säger Stephannie.

Men sen kom livet tillbaka, när hon fick sin hund Moses som hon själv tränat.

Mindre medicin och mindre stress

Moses känner när mattes kropp snart kommer att drabbas av ett anfall. Ungefär tio minuter innan signalerar han tydligt. Då hinner Stephannie ta medicin för att lindra anfallet och lägga sig ner så att hon inte skadar sig.

Tidigare fick hon ta medicin förebyggande flera gånger om dagen, medicinen gjorde henne väldigt trött. Det var också en stor oro att daglig användning av det starka läkemedlet innebar risk för skador på lever och njurar. Nu tar hon den bara vid behov. Att veta att Moses signalerar sänker stressen och numera kommer anfallen inte alls lika ofta.

Stephannie med sin assistanshund Moses. @Pokemon TCG
Stephannie med sin assistanshund Moses. @Pokemon TCG

Hjälper till i sin partners företag

Med livet och glädjen tillbaka så tog livet nya och fina vägar. Tillsammans med Moses så tog Stephannie för två år sedan det stora steget att flytta till Uddevalla och bli sambo. Det var en lång flytt, från delstaten Arkansas i USA.

– Jag gillar Sverige, säger Stephannie, planen är att plugga till veterinär.

Men för att kunna plugga behövs permanent uppehållstillstånd. Innan dess får hon inte studera eller arbeta. I väntan på uppehållstillståndet har Stephannie på egen hand lärt sig svenska, lärt känna andra hundägare i Uddevalla och hjälpt sin partner som driver eget företag.

När Moses slet ut många koppel och de hade svårt att hitta något som var både snyggt och hållbart kom idén till företaget Paraconda. Där säljs nu deras egen tillverkning av halsband, koppel och andra tillbehör till både hund, häst och katt. Djurägare kan köpa det som redan är tillverkat eller beskriva vad hen önskar för funktion och färg.

– Min partner är väldigt kreativ och det brukar gå att hitta både snygga och hållbara lösningar, säger Stephannie. Bekväma också såklart. Det viktigaste av allt är ju att det är bekvämt och bra för djuren.

Hittar vänner via appen DogDater

Genom företagandet i sambolivet så har Stephannie och Moses följt med på mässor och träffat människor. För att få fler egna vänner på hemmaplan i Uddevalla använde Stephannie appen DogDater, där man kan få kontakt med andra hundägare. Så träffade hon Alva Hallkvist, som också har en assistanshund.

Sedan dess har det blivit många hundpromenader och en fin vänskap. Alva och hennes assistanshund Grizzly har flera gånger besökt Närcon. I år följde Stephannie och Moses med, de har aldrig varit där tidigare och det var nervöst innan.

Känner sig välkomna på Närcon

När jag träffar dem så är det dag 2 av 3 på Närcon och upplevelsen är bara positiv. Tjejerna beskriver båda hur de trivs och mår bra i konventets välkomnande och fina miljö. Vi pratar mycket och länge om denna fantastiska mötesplats där alla får känna att de passar in.

När vi går ut i vimlet för att ta några foton kommer flera fram och vill ta bilder med hundarna. Några frågar om de får klappa, men när tjejerna förklarar att hundarna är på jobb och inte får klappas så respekteras det genast.

Vi säger hejdå och jag går vidare i vimlet bland alla glada och färgglada. Jag möter så många fina i en härlig blandning, StarWars-karaktärer, Super Mario, Totoro, Sailor Moon och lite otippat också Nils Holgersson, Tant Gredelin och Mulle Meck.

Mera fakta om Närcon

Vad är Närcon?

Närcon är en festival som arrangeras i Linköping två gånger per år. På sommaren samlas cirka 12 000 personer med intresse för Cosplay, spel och anime.

Vad är Cosplay?

Cosplay är en hobby där man klär ut sig som karaktärer från alla olika sorters media, ofta anime eller spel. Ordet cosplay härstammar från att man har satt ihop orden costume och play.

Vad är Anime?

Anime är japanska tecknade serier och filmer.

Assistanshund

Assistanshundar jobbar med att ge stöd för personer med funktionsnedsättning. Varje hund är särskilt utbildad att göra vad hundföraren behöver utifrån sina behov. Syftet med assistanshundar är att öka självständigheten och tryggheten för hundföraren. Hunden ger möjlighet till ökad delaktighet i samhället.

Studier visar att:

  • assistanshundar kan förbättra livskvalité och hälsa, välbefinnande och möjlighet att ha ett aktivt liv.
    assistanshundar kan ge livsförbättringar för personer med rörelsebegränsningar, autism och för personer som upplevt trauma
  • en assistanshund kan tränas för att larma hundföraren om kommande anfall av epilepsi, diabetes, migrän m.m.
    Källa: Myndigheten för delaktighet

Företaget Paraconda

Hållbara hundhalsband och andra djurtillbehör som Stephannie och hennes partner skapar hittar du på hemsidan paraconda.se och på deras Instagram och Facebook.