Stort kärlekstema i Föräldrakrafts sommarutgåva

Den 24 maj 2013 utkommer Föräldrakrafts sommarutgåva med teman om kärlek, föräldrastöd samt kommunikation & kognition. Vi har även specialsidor inför Almedalsveckan.

På omslaget möter du Cissi Wallin som är en av de personer som medverkar i större intervjuer.

NYHETER. Hembesök kan strida mot konvention
Stor oro på barnhospice
Maria Larsson lyfter föräldrars rätt
Hur ska jag orka om jag inte får sova i natt heller?
Intervju med Stina Gidlöf
Leva & Fungera i bilder
De vill bryta dubbelt utanförsskap
Ett vänligt ”Hej” kan rädda hela dagen

INTERVJUN: Ingela Gardner Sundström
Hennes dotter Maria har gett henne perspektiv på livet, både privat och professionellt. Efter en lång politisk karriär är Ingela Gardner Sundström fortfarande aktiv inom SKL och försöker utmana kommuner att skapa jobb för människor med funktionsnedsättning.

LIVSSTIL & HÄLSA. Nytt avsnitt i artikelserien.
Olga Rönnberg: Träning blev min räddning

NPF. Nytt avsnitt i artikelserien om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Cissi Wallin: Var inte rädd för ditt kreativa kaos
NPF-sektionen handlar även om SBU:s kritik av autismutredningar.

TEMA KÄRLEK
Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar skiljer sig i högre grad än andra. Vi har varit på kurs för att ta reda på hur man får kärleken att hålla. Och så har vi pratat med Gabriels mamma som hittat egna strategier som ensamförälder.
Dessutom har vi träffat Saga vars föräldrar skrev ett brev om hur de ville bli bemötta av sin omgivning, och Hugo som deltar i ett projekt om kärlek och sex.

TEMA FÖRÄLDRASTÖD
Ett stort tema om korttids, din yrkeskarriär, samordning och kamp mot mobbning.
> Hur kan föräldrar till barn med funktionsnedsättning få stöd som verkligen fungerar? Nya modeller för föräldrastöd diskuteras. Vad är viktigast och hur kommer framtidens stöd att se ut?
> Det är svårt att kombinera en egen yrkeskarriär och att vara förälder till barn, unga och vuxna som behöver mycket stöd. Men det finns lösningar. Vi har intervjuat en expert.
> Reportage om korttids där vi möter en familj som har en son med flerfunktionsnedsättning och kuratorer på hans habilitering.
> Frågor och svar om korttids.

NY BOK: Hjälp, mitt barn är mobbat!
Bland det svåraste en förälder kan uppleva är att ett barn är mobbat. Mobbning är tyvärr mycket vanligt – trots det känner många sig ensamma och maktlösa. Nu kommer äntligen en bok som ger både fakta och stöd. Föräldrakraft publicerar konkreta råd ur boken ”Hjälp – mitt barn är mobbat!” som utkommer i sommar. Författare är Lisbeth Pipping och Lars Arrhenius.

TEMA KOMMUNIKATION & KOGNITION
> Tekniken ger Patrik frihet. Reportage om Patrik Haase som använder kognitiva hjälpmedel som Memoplanner och tryckkänslig skärm för att kunna arbeta och leva ett självständigt liv.
> Mobiler och surfplattor har kommit till hjälpmedelsvärlden för att stanna. Det senaste halvåret har antalet appar för kognition och kommunikation ökat explosionsartat. Föräldrakraft har sållat bland nyheterna och valt ut tio intressanta appar, allt från enkla timstockar till känslomemory. Vilken blir din favorit?

TEMA: I en annan del av Almedalen
I sommar avgörs vart vinden blåser inför valet 2014. Med hjälp av Föräldrakraft kan du få en klarare bild av politikernas ambitioner inom bland annat skola och arbete för personer med funktionsnedsättningar. Här är några av rubrikerna i detta tema:
> Unga laddar för storsatsning
> Handikappförbund kräver snabba åtgärder efter jobbras
> Kenneth Bengtsson tror på tusentals nya jobb
> Fyra eldsjälar som satsar på att synas och påverka i Almedalen
> Nobbar bonus för att fler ska få jobb
> Små steg betyder mycket
> 29 snabba tips till Almedalen 2013

IDROTT
Mycket mer än bara simning. Med Halliwickmetoden kan nästan alla lära sig att simma. Vi har besökt Jakobsbergs simhall och ett träningspass med Doppingen och Viggen för att se hur det går till.
Plus: Unga vill idrotta trots brist på hjälpmedel.

DEBATT
David Lega kritiserar lanseringen av det nya CP-ölet vars syfte är att motverka diskriminering på krogen: ”Ingen vinner på att skapa problem som inte finns och på att skuldbelägga andra.” Han får svar av Anders Westgerd på GIL som lanserade CP-ölet på Leva & Fungera-mässan i april. ”Är det inte underligt att motsätta sig ett socialpolitiskt arbete bara för att man själv inte drabbats?” skriver Westgerd.

PLUS. Ett nytt avsnitt av Kalle och Hobbe, Kalendarium och ett 50-tal annonser hjälpmedel, assistans, skolor, kollo, utbildning och mycket annat.

Trevlig läsning!

PS. Du som vill beställa en prenumeration på Föräldrakraft kan göra det på den här sidan.