Studiestöd dras in för funktionshindrade

Funktionshindrade studenter kan komma att förlora 2 000 kronor i månaden när de inte längre kan få både sjuk- eller aktivitetsersättning och studiemedel. Sedan årsskiftet gäller nya regler hos CSN, Centrala studiestödsnämnden, som ska motverka att man får dubbla ersättningar, skriver Kristiansbladet.

Många ungdomar med utvecklingsstörning får sjuk- eller aktivitetsersättning, eftersom deras arbetsförmåga är nedsatt. Aktivitetsersättningen ligger på runt 6 300 kronor och till det har de studerande ungdomarna dessutom kunnat få studiestöd på drygt 2 600 kronor. Men nu ska alltså studiestödet dras in för den som får sjuk- eller aktivitetsersättning.

Enligt CSN och Försäkringskassan är det 1 300 personer som får båda ersättningarna. En del av dem är personer med funktionshinder. Enligt CSN:s vikarierande presschef Håkan Simonsson är gruppen liten, men de kan inte göra ett undantag för dem.

– Det CSN kan göra är att rapportera reaktionerna till utbildningsdepartementet, säger Håkan Simonsson till Kristianstadsbladet.

Det är idag inte många ungdomar med funktionshinder som går vidare till högre studier på högskola eller universitet och denna ekonomiska smäll kan bidra till att det blir ännu färre.

Läs artikeln om de nya CSN-reglerna i Kristianstadsbladet: www.kristianstadsbladet.se