Svenska framsteg inom konduktiv pedagogik lockar världen

Konduktiv pedagogik blir allt mer etablerat som träningsmetod för barn och unga med bland annat cp-skador. Sverige ligger i framkanten och den 19-22 augusti samlas expertisen från 21 länder till en världskongress i Göteborg.

– Kongressen samlar delar av den vassaste kompetensen inom konduktiv pedagogik och habilitering för neurologiskt skadade, både från Sverige och internationellt, säger Håkan Ingevik, verksamhetschef vid Move & Walk Sverige AB som står som arrangör av kongressen.

Han gläds åt att Drottning Silvia ställt upp som beskyddare av kongressen, men när konduktiv pedagogik på allvar etablerades i Sverige, för ca 10 år sedan, var metoden ifrågasatt.
– Idag är metoden etablerad och många landsting betalar för habilitering, i huvudsak för cp-skadade barn och ungdomar. Fortfarande finns det dock personer inom den traditionella habiliteringen som ifrågasätter metoden, och det finns stora regionala orättvisor i vilka som får sin träning med Konduktiv Pedagogik betalad av landstinget, säger Håkan Ingevik.

Den konduktiva pedagogiken i Sverige anses dock hålla högsta internationella standard och här i Sverige har det också skett en modernisering och utveckling av pedagogiken.
– Jag hoppas att kongressen kommer att innebära att vi tillsammans kan utbyta idéer och samtidigt utveckla den kunskap och erfarenhet som finns idag. Kongressen är öppen för alla, säger Move & Walks vd och grundare Eszter Horváth Tóthné.

Mer information om kongressen finns på www.ce-congress2007.com
Läs mer om konduktiv pedagogik på Move & Walks webbplats finns på www.movewalk.se