Svenska nöjesparker – Bra utflyktsmål som måste bli bättre
Vår sammanställning går inte ut på att berätta för dig som förälder vilken nöjespark du inte ska besöka. Vi tycker att du ska besöka alla och njuta av roliga upptåg och vilda nöjen. Men vi vill hjälpa dig att planera innan du besöker parkerna.
Sommaren är här och det spritter i benen både på dig och dina barn. En skön resa med sol och bad till varmare breddgrader kanske väntar, eller så planerar ni att stanna hemma och njuta av den svenska sommaren.
Att resa runt i Sverige är ett trevligt alternativ till att semestra utomlands. Det passar plånboken bättre och kräver mindre tid och planering. En annan fördel är att en Sverigesemester kan kännas lugnare och mindre kaotisk. I sommar finns en mängd roliga parker och nöjesfält för barnfamiljen att besöka. Djur ska klappas, berg- och dalbanor testas och sockervadd ätas. Här finns något för alla, menar parkerna. Men hur står det egentligen till med tillgängligheten på svenska parker?
Inför förra sommaren ringde Föräldrakraft runt till de tolv största nöjesparkerna i Sverige och försökte ta reda på hur bra tillgängligheten var hos parkerna och hur god koll ledning och personal hade på detta. Nu har vi gjort det på nytt.
Hos parkerna finns en vilja att vara tillgänglig för alla, men det är ibland lättare sagt än gjort. Gamla byggnader är dåligt anpassade, åkattraktioner fungerar inte att åka med om man sitter i rullstol och anpassning för hörsel- eller synskadade är näst intill obefintlig.
När vi nu åter har pratat med parkerna har vi kunnat se en förändring hos dem. Vissa har lagt upp utförlig handikappinformation på sina hemsidor – parker som tidigare inte hade någon information alls. Och vi ser också ett nytt intresse för att locka till sig ALLA barn.
Liseberg, Göteborg
Liseberg är Nordens största nöjesfält och här finns 35 åkattraktioner för gammal som ung. I ett tillgänglighetstest som gjordes av Rädda Barnens testpatrull år 2002 fick Liseberg högst betyg av 13 testade nöjesparker, 89 procent av attraktionerna ansågs tillgängliga för rörelsehindrade.
Handikapparkering och anpassade ingångar finns. Enligt Liseberg finns det till de flesta attraktioner skyltar som leder ditt barn till ”handikappentrén”, personal hjälper sedan till att lotsa ditt barn på bästa sätt.
Mitt i parken finns Gästservice, dit du kan vända dig om du behöver hjälp. Där finns personal som kan hjälpa till att informera om passande åkattraktioner för ditt barn. Där finns även ett sjukrum med första hjälpen och möjlighet till vila (vilket kan vara viktigt på en stimmig anläggning som Liseberg). Vid Lisebergsbanan, Balder och Kanonen finns transporthissar till attraktionsstationerna. Alla scener ska vara tillgängliga och går du med ditt barn på inomhusscenerna finns hörslingor att tillgå.
Är parken tillgänglig? Ja, delvis.
Får assistent följa med gratis? Ja, och får ledsagaråkpass gratis.
Finns mat för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej, men lämplig användning av detta diskuteras.
Finns hörselslingor? Ja, vid inomhusscenerna.
Finns handikappanpassat hotell? Eget hotell, Liseberg Heden.
Hemsida: www.liseberg.se
Telefon: 031-400 100
Säsong: 28 april – 14 oktober
Finns handikappinfo på hemsida? Ja.
Nordens Ark, Hunnebostrand
Nordens Ark är en djurpark med ett 60-tal utrotningshotade djur. Målet med parken är att skydda och bevara djuren och att ge allmänheten möjlighet att få se dem.
Anläggningen är väldigt kuperad, men går att ta sig fram i med hjälp av assistent (om rullstolsburen). I parken finns inga attraktioner förutom barnstationer, där barn till exempel får krypa in i rävgryt eller en fågelholk. Parken erbjuder även andra barnaktiviteter som att leta siluetter i skogen, gissa på sädesslag och frågetävlingar.
Restauranger har trösklar, men lister har placerats ut för att underlätta. Under högsäsong finns ofta något matalternativ för matallergiker. Nordens ark vill att man kontaktar dem innan besök och beställer mat.
Barnstationerna som är utposterade i hela parken har något för alla barn. Man kan lukta, känna, se och höra. För synskadade barn kan lantgården vara roligast. Där kommer man djuren närmare än de som rör sig ute i skogen. På lantgården luktar det mer och det finns mer ljud att ta till sig.
Tillgänglig park? Kuperad mark, men asfalterad.
Medföljer assistent gratis? Ja.
Finns matalternativ för allergiker? Oftast under högsäsong. Kontakta parken innan.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Ja, parkens eget.
Hemsida: www.nordensark.se
Telefon: 0523-795 90
Säsong: Året runt.
Finns handikappinfo på hemsida? Nej.
Tomteland, Mora
Tomteland är Tomtens hemland, som på vintern blir ett vinterland fullt av julstämning med nissar och på sommaren ett sagoland. Här får ditt barn träffa Tomten och hans nissar, kika in i Tomtens verkstad och mycket annat.
Anläggningen har flera hus man kan besöka, bland annat Tomtens hus och Tomtens verkstad. Dessa är tillgängliga så långt att man kommer in på undervåningen. Till övervåningen går trappor och för den som inte kan ta sig uppför trappor, blir endast halva husen tillgängliga. I nybyggda Trollhuset finns en klätteraktivitet upp till övervåningen, som heller inte lämpar sig för rörelsehindrade.
Restaurang Rudolf är tillgänglig och utlovar allergianpassad mat. Ett bra tips är att äta i verkstaden, där det finns mer plats och en liten servering med bland annat ett Pannkakeri.
Över allt på området finns nissar som gärna hjälper till om du har några frågor. Tomteland rekommenderar sina gäster med funktionsnedsättning att gärna ringa och förboka sitt besök, eftersom de då kan planera för att ert besök ska bli så bra som möjligt. Det är möjligt att boka en egen nisse som guide för sitt besök i Tomteland vilket kostar 1000 kronor för en dag eller 500 kronor för en introduktion. Detta är populärt bland grupper med synskadade, då barnen tillsammans med sin nisse får längre tid med Tomten och får känna på honom.
Tillgänglig park? Ja, men övervåningar kan vara svåra att nå.
Medföljer assistent gratis? Ja.
Finns matalternativ för allergiker? Laktos- och glutenfritt finns. Annars rekommenderas medtagen mat.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? I Mora och tillgängligt stugboende vid Gesundaberget.
Hemsida: www.santaworld.se
Telefon: 0250-287 70
Säsong: Året runt.
Finns handikappinfo på hemsida? Nej.
Skara Sommarland, Skara
Skara Sommarland är en äventyrspark med cirka 45 attraktioner uppdelade på fyra områden; Vattenland, Motorland, Tivoliland och Lekland. Här finns pooler, karuseller, lekanläggningar och motorsporter som gocart.
Alla attraktioner är inte anpassade för rörelsehindrade, men Skara Sommarland menar att alla nya attraktioner byggs anpassade. Den som har en funktionsnedsättning erbjuds att slippa återköa och kan åka två gånger på en attraktion.
De flesta restauranger och kiosker är tillgängliga och allergianpassad mat finns. Genom hela parken går asfalterad väg som är framkomlig med rullstol.
På området finns en sjukstuga bemannad med sjukvårdspersonal som man kan dra sig undan till. Parken blir väldigt stimmig under högsäsong, men det är ett stort område och ska alltid finnas lugnare områden att röra sig på. Rundturståget som tar besökarna runt anläggningen har plats för att rulla upp en rullstol och det finns även en lekborg som är tillgänglig för rullstolar.
Tillgänglig park? Ja, men inte alla attraktioner.
Medföljer assistent gratis? Ja.
Finns matalternativ för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Ja, Billinghus i Skövde och Skara Stadshotell.
Hemsida: www.sommarland.se
Telefon: 0250-287 70
Säsong: 2 juni – 19 augusti
Finns handikappinfo på hemsida? Ja.
Tosselilla Sommarland, Tomelilla
Skånes sommarland med vattenland, karuseller, djurpark och andra aktiviteter för barn i alla åldrar. Hela parken är tillgänglig, med asfalterade gångar. Assistent följer med gratis och kan sedan följa med barnet på alla passande aktiviteter.
För rörelsehindrade finns ramp till en av poolerna. Anläggningen har ett Vattenland som passar alla barn, med mindre pooler och läskigare aktiviteter som vattenrutschbanor.
Vattenlandet kan vara väldigt stimmigt vid högsäsong och djurparken rekommenderas om man behöver gå undan till ett lugnare område. Anläggningen har inget vilorum eller sjukvårdspersonal, men hela personalen blir utbildad i hjärt- och lungräddning.
Tillgänglig park? Ja, men inte alla attraktioner.
Medföljer assistent gratis? Ja.
Finns matalternativ för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Nej.
Hemsida: www.tosselilla.se
Telefon: 0417-140 40
Säsong: 26 maj – 19 augusti
Finns handikappinfo på hemsida? Nej.
Gröna Lund, Stockholm
Gröna Lund är ett av Sveriges två största nöjesfält, fullproppat med åkattraktioner för alla åldrar. Ingången till parken är anpassad och assistent får både gratis inträde och möjlighet att gratis följa med på attraktionerna (om barnet inte kan åka själv).
Enligt Gröna Lund är det i de flesta fall möjligt att åka attraktionerna som rörelsehindrad. Gröna Lund byggdes 1883 och har därför en hel del gamla byggnader som inte är anpassade. Allt nytt som byggs anpassas och parken arbetar med att förbättra tillgängligheten.
Parken är uppdelad i två områden och det är krångligt att ta sig mellan dessa om man är rullstolsburen. Gröna Lund rekommenderar att man använder sig av entréerna för att byta område.
Restauranger är överlag tillgängliga och allergianpassad mat ska finnas om man frågar personalen. En sjukstuga finns vid Fritt fall, där finns utbildad personal och möjlighet till vila. Gröna Lund är väldigt stimmigt med mycket ljud, men lite lugnare nära entrén där attraktioner för de minsta barnen finns.Synskadad och hörselskadad kan ta del av de flesta attraktioner.
Tillgänglig park? Delvis, använd entré vid byte av område.
Medföljer assistent gratis? Ja, åker med gratis.
Finns matalternativ för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Scandic Hasselbacken.
Hemsida: www.gronalund.se
Telefon: 08-587 501 00
Säsong: 28 april – 16 september
Finns handikappinfo på hemsida? Nej.
Borås djurpark, Borås
Borås djurpark har cirka 80 olika djurarter, varav de flesta tillhör det afrikanska släktet. Men där finns även asiatiska och nordiska djur.
Alla inhägnader går att se genom, oavsett längd. Till minitåget, som går runt hela parken, finns en ramp så att rullstolar kan rulla upp i tåget. Terrängen är ibland kuperad med mycket backar och även grusgångar. Man asfalterar dock fler och fler gångar för att göra parken mer tillgänglig.
Personalen går alltid att fråga om man behöver hjälp med något, de får också viss enkel utbildning i sjukvård. För personalen finns ett vilorum, detta får även gäster använda om man kontaktar personalen.
Parken är inte stimmig och har stora lugna områden. Restauranger är rätt tillgängliga, den nya glasskiosken i parken har en ramp som gör den tillgänglig. På huvudrestaurangen kan du hitta allergianpassad mat.För synskadade hålls muntliga presentationer vid matning. För barnen finns även Barnens Zoo, där man kan få gå in och klappa och känna på djuren. Ett bra tips är även att besöka Stallarna, där mycket lukter finns.
Tillgänglig park? Ja, delvis.
Medföljer assistent gratis? Ja.
Finns matalternativ för allergiker? Ja, på huvudrestaurangen.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Vet ej.
Hemsida: www.boraszoo.se
Telefon: 033-35 32 70
Säsong: 1 april – 4 november
Finns handikappinfo på hemsida? Nej.
Kolmårdens djurpark, Norrköping
Kolmårdens djurpark profilerar sig som en heltillgänglig park. Parken är certifierad som tillgänglig av organisationen Turism för alla (som på svenska anläggningars efterfrågan certifierar tillgängligheten). Sedan sex år tillbaka har Kolmården en lekpark, Kulmården, som är en av Sveriges bäst anpassade lekparker.
För den som inte orkar ta sig runt parken finns möjligheten att köra genom parken. I parken finns åtta olika hållplatser där man kan parkera. Körtillståndet kostar ingenting, men kräver en depositionsavgift på 100 kronor.
Ramper finns vid Vildmarkshotellets linbanestation och vid entréerna till Bamseteatern, Delfinarium, Savann-lodgen, Delfinarium och Restaurang Safari. De flesta restaurangerna inom anläggningen har allergianpassad och mjukglassen som säljs är laktosreducerad.
För synskadade finns guidade turer genom Safariparken (där du åker igenom med bil eller tåg och kommer nära vilda djur). Åker du i egen bil finns kassettband eller cd att låna med inspelad guidning. Bamseteaterns shower innehåller mycket ljud och teatern är möjlig att följa med via hörseln.
Tillgänglig park? Ja.
Medföljer assistent gratis? Nej.
Finns matalternativ för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Ja, vid Delfinarium, rovfåglarna och elefanterna.
Finns handikappanpassat hotell? Vet ej.
Hemsida: www.kolmarden.com
Telefon: 011-24 90 00
Säsong: 5 maj – 30 september
Finns handikappinfo på hemsida? Ja.
Skansen, Stockholm
Skansen är ett friluftsmuseum med byggnader, gårdar och djur som visar på Sveriges natur och historia. Här finns några få åkattraktioner och ett akvarium.
Skansen har samarbetat med FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna). Bland annat har man haft speciella dagar kallade ”För alla sinnen” för FUB:s medlemmar och nu arbetar personer med utvecklingsstörning på Skansen för att sätta ihop program som passar för ”alla sinnen”.
Skansen är i sin grundnatur inte så tillgängligt. Det är backigt, med många grusvägar. Detta är något som fixas till och huvudstråket är asfalterat samt gångarna runt djuren. Alla entréer är handikappanpassade, men Skansen rekommenderar att man tar Sollidsporten (om man vill kunna köra in med bil) eller Hazeliusporten.
Många hus och gårdar på Skansen är dåligt anpassade på grund av att det är gamla k-märkta hus. Vid shower och föreställningar ordnas speciella handikapplatser.
Tillgänglig park? Delvis, kuperat och k-märkta hus är dåligt anpassade.
Medföljer assistent gratis? Ja, men anställningsintyg krävs.
Finns matalternativ för allergiker? Vegetariskt finns.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Scandic Hasselbacken
Hemsida: www.skansen.se
Telefon: 08-442 80 00
Säsong: Året runt.
Finns handikappinfo på hemsida? Ja.
Leksand Sommarland, Leksand
Leksand Sommarland är uppdelat på tre olika parker; Sommarland, Vattenland och Motorland. Här finns bland annat en 300 meter lång forsränning som man tar sig igenom på en badring.
Assistent medföljer gratis in på området om brukaren är gravt och synligt funktionshindrad. Vid andra funktionsnedsättningar avgör personal om assistent är nödvändig för barnet.
De flesta attraktioner ska fungera att åka, detta får man bestämma individuellt. Restauranger och butiker ska vara tillgängliga för alla och de erbjuder allergianpassad mat. Anläggningen är asfalterad och lättframkomlig.
Ett vilorum finns att tillgå och det finns personal som är utbildad i hjärt- och lungräddning. Sommarlands nyinskaffade tåg (som går runt hela parken) har en handikappanpassad plats längst bak. Tåget är även utrustat med en elektrisk ramp som gör det enkelt att komma upp.Under högsäsong är anläggning rätt stimmig, men det finns alltid lugnare områden att gå undan till. Stora gräsmattor går att sitta på och vila en stund.
Tillgänglig park? Ja, inte alla attraktioner.
Medföljer assistent gratis? Ja, assistent till personer med grav funktionsnedsättning. Annan assistent kan få reducerat pris.
Finns matalternativ för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Nej.
Finns handikappanpassat hotell? Ja.
Hemsida: www.sommarland.nu
Telefon: 08-442 80 00
Säsong: 7 juni – 26 augusti
Finns handikappinfo på hemsida? Ja.
Astrid Lindgrens värld, Vimmerby
Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark uppbyggd med miljöer från Astrid Lindgrens kända sagor. Här får barnen leka med Pippi, träffa Ronja Rövardotter, hälsa på hos Emil och upptäcka de miljöer som deras sagofigurer lever i.
Genom parken går en grusväg, i backar behövs någon som hjälper till att knuffa om man sitter i rullstol. Allt går att se för rörelsehindrad, men rullstolsburen kan inte krypa in i alla hus. Det finns små miljöhus byggda i skala 1:3 som inte är tillgängliga.
Affärer och matställen har antingen ramper eller tröskelfria entréer och allergianpassad mat ska finnas på något eller några matställen, men det är oklart vilka.
På Astrid Lindgrens Värld finns en sjuksköterska på plats och hos henne finns också ett vilorum där man kan gå undan och vila en stund. Under högsäsong kan det vara mycket folk och högt tempo i parken, men det finns alltid lugnare ställen att dra sig undan till.
För synskadade barn finns mycket att uppleva, det är mycket föreställningar och sång hela dagarna. För hörselskadade finns tydlig skriftlig information.
Tillgänglig park? Delvis.
Medföljer assistent gratis? Ja.
Finns matalternativ för allergiker? Ja.
Finns punktskriftinformation? Nej.
Finns hörselslingor? Ja, i filmsalen i Astrid Lindgrengården.
Finns handikappanpassat hotell? Egen stugby med handikappanpassade stugor för fem personer.
Hemsida: www.alv.se
Telefon: 0492-798 00
Säsong: 16 maj – 2 september
Finns handikappinfo på hemsida? Ja.