Sverige femma i kälkhockey-EM

Sverige segrade mot Tyskland i den avslutande matchen och blev femma i kälkhockey-EM som avslutades i Sollefteå på söndagen.

Kälkhockeyturneringen i Paralympic Winter World Cup har även fungerat som EM, och intresset för turneringen har varit stort, med inte mindre än tio anmälda nationer.

Ryssland, OS-arrangör 2014 i Sochi, ställde för första gången upp i en internationell turnering i kälkhockey, och förväntningarna var stora.

Sverige lottades mot bland annat Ryssland i gruppspelet. Per Kasperi, som Föräldrakraft intervjuat inför turneringen, gjorde det andra målet i en match som Sverige vann med 2-0.

Men ryssarna kan bli att räkna med i Sochi.

– Vi mötte Ryssland tidigare i vinter i en träningsturnering i Estland, och då var de inte alls lika bra som nu. De har utvecklats mycket på kort tid, säger Per Kasperi när Föräldrakraft når honom efter turneringen.

Men trots seger mot Ryssland och Polen i gruppspelet lyckades Sverige aldrig nå semifinal. I en mycket jämn match mot Italien föll Sverige med 1-0.

– Det var fem sekunder kvar på förlängning så gjorde de mål, säger Per Kasperi.

Det var på många sätt en tät och tuff turnering som länge såg svårtippad ut. Norge inledde turneringen mycket starkt och drog på sig ett favoritskap. Men även Norge fick se sig besegrat.

Sverige hade som mål att komma bland de fyra bästa men fick alltså nöja sig med en femteplacering.

– Grabbarna gjorde det bra idag. Jag är nöjd med dem. Jag tycker att det är strongt att komma femma med de förutsättningar vi haft. Vi är ändå med och slåss i Europatoppen, säger förbundskapten Janne Edbom på Svenska handikappidrottsförbundets hemsida.

Per Kasperi och de övriga svenskarna bodde i ett hotell mitt i skidbacken i Sollefteå. För Per, som även tycker om skidåkning, var det ett utmärkt boende.

– Det var roligt, jag hade med mig min sitski, så jag åkte en del, säger han.

Europamästare i kälkhockey blev Italien, som segrade över Tjeckien i finalen. Norge slutade trea.

Sverige fick en seger i Paralympic Winter World Cup genom Simon Jacobsen Risberg som segrade i den avslutande slalomtävlingen.