SVT sänder dramaserie om att vara syskon

Sonjas storebror Harry ska på kollo under sommaren och nu hoppas hon att hon äntligen ska få lite egen tid med sina föräldrar. I SVT:s nya dramaserie ”Min bror kollokungen” berättas historien om hur det kan vara att vara syskon till någon som har särskilda behov.

– Ända sen en av mina söner fick sin diagnos har jag velat berätta en historia om hur det kan vara att växa upp med ett syskon som är annorlunda, berättar manusförfattaren Ditta Bongenhielm som står bakom idén till serien och har en son med autism.

Dramaserien följer tolvåriga Sonja och hennes familj på sommaräventyr. Hennes storebror Harry har autism och ska åka på kollo, så familjen har hyrt en sommarstuga i närheten och tanken är att föräldrarna ska få mer tid till sina andra barn.

– Hur känns det att ha en bror eller syster som får allt fokus? Att alltid vara den som förstår och tvingas acceptera att ens egna behov kommer i andra hand? Säger Ditta Bongenhielm.

Under sommaren träffar även Sonja en ny kompis, Fanny. Men istället för att berätta sanningen om sin bror, målar hon upp en drömbild av Harry där han är rockstjärna som är ute på turné – och det blir allt svårare med tiden att hålla lögnen levande.

”Min bror kollokungen” sänds i tio avsnitt och har premiär den 6 december på Barnkanalen, och ska med både allvar och humor berätta om hur det kan vara att leva i en ”annorlunda” familj.

– Jag ville ta upp hur en familj påverkas i stort. Att det är hög och lågt, svårt och berikande, och inte sällan med en befriande humor. Inte helt olikt en ”vanlig” familj med andra ord, men kanske med lite extra allt, säger Ditta Bongenhielm.