Syskonfrågor och relationer i fokus på Föräldrakraftdagarna

Nu är det bara dagar kvar till premiären för Föräldrakraftdagarna, en konferens om sorgen, kampen och glädjen kring barn och unga med funktionsnedsättningar. Här bjuder vi på ett smakprov ur det digra programmet med fokus på syskon, relationer & kärlek, det livslånga perspektivet och förlust.

Om sorgen, kampen och glädjen! 

Föräldrakraft bjuder in till en anhörigkonferens, Föräldrakraftdagarna,
i Stockholm den 9-10 september 2008 i samarbete med Dalheimers Hus.
Fokus är på Syskon, Relationer & kärlek, Det livslånga perspektivet
och Förlust. Medverkar gör bland annat Signhild Arnegård-Hansen som håller invigningstalet.

Konferensen vänder sig både till föräldrar/anhöriga och alla professionella som möter barnen och familjerna i sina yrken inom exempelvis vården, skolan och myndigheter.

Ett Bra Liv
Konferensen äger rum på Stockholmsmässan i Älvsjö parallellt med mässan
Ett Bra Liv.
Konferensdeltagarna kan samtidigt och utan extra kostnad
besöka mässan med allt vad det innebär av spännande utställande företag
med nya produkter och aktiviteter som kan berika. Läs mer om Ett Bra Liv.

På konferensen kommer du att möta många kunniga och engagerade personer, både kända och okända, som delar med sig sina kunskaper och erfarenheter.

Klicka här för att ladda hem hela programmet i pdf-format.

Ett axplock ur programmet:

Signhild Arnegård-Hansen, ordförande för Svenskt Näringsliv, håller konferensens invigningsanförande.

 class=
Hur man får livet att fungera om man är förälder till ett barn med en allvarlig funktionsnedsättning berättar Jenny Lexhed, som skrivit den uppmärksammade boken ”Det räcker inte med kärlek”. När Jenny och hennes make får sitt första barn lever de ett gott liv. De är gifta, har just köp hus och företaget de grundat tillsammans växer. Med sonens ankomst smyger sig en oro i deras liv. Vad som börjar som en känsla blir alltmer till en övertygelse: sonen är inte som andra barn. Allt tyder på att han har autism. Kanske kommer han aldrig att lära sig att tala? I sin föreläsning berättar hon om kasten mellan hopp och förtvivlan, om att rusa i otakt med omgivningen, kollapsa, bli tvångsintagen på psyket och om vägen tillbaka

 class=Sören Olsson, en av Sveriges populäraste författare av ungdomsböcker, berättar om hur det är att leva med sin son som har Downs syndrom och Eisenmengers syndrom. ”NU är början till allt” är titeln på Sörens föreläsning. Sören Olsson beskriver sig själv på följande sätt; ”Jag är människa, pappa och författare”. Han har tillsammans med Anders Jacobsson bland annat skrivit böckerna om Sune och Bert.

 class=Per Johansson berättar om hur han och övriga anhöriga arbetar för att ge dottern Gry ett självständigt liv, trots sin funktionsnedsättning. Per är pappa till tre döttrar varav den mellersta, Gry, har Downs syndrom. Har sedan Gry föddes arbetat aktivt med Karlstadmodellen med målsättningen att hon ska bli så autonom som möjligt. En viktig del i modellen är att bygga upp ett nätverk av personer kring henne. Hans motto är ”genom att försöka göra det omöjliga når man högsta graden av det möjliga”.

 class=Inger Davidson är regeringens utredare av framtidens föräldrastöd och hon medverkar för att dels berätta om utredning, dels få tips och synpunkter från konferensens deltagare. Ett unik tillfälle att påverka! Inger Davidson är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och vice ordförande i justitieutskottet.

 class=Olle Waller (sexualupplysare, känd från TV-programmet Fråga Olle) medverkar i samtal om relationer, vänskap och kärlek i skuggan av funktionsnedsättningar. Olle Waller är sexualupplysare och handläggare på Lafa – enheten för sexualitet och hälsa inom Stockholm läns landsting. 

 class=Albin Jansson Appelqvist, storebror till Elin, som båda medverkar i filmen ”Min syster har en cp-skada”. Lotta Appelqvist, mamma till Albin, medverkar i blocket om ”Syskon, barnen som föräldrarna inte har tid med”. Det är inte alltid lätt att vara syskon i en familj, där någon har en funktionsnedsättning. Risken kan vara att man känner sig bortglömd. Att hitta balansen och ett konstruktivt förhållningssätt i föräldraskapet är frågor som tas upp i detta block. I detta block kommer också Anders Dolwitz och Barbro Nermell att föreläsa kring att vara farfar respektive mormor till ett barnbarn med en funktionsnedsättning

 class=Här deltar också Ann-Marie Alwin som under många år arbetat med familjer som har barn som har sällsynta diagnoser. I sitt arbete som lärare och sjuksköterska har hon speciellt intresserat sig för syskonens situation och är författare till boken ”Ensam på insidan, syskon berättar”.

 class=Anneli Khayati är förälder till tre flickor, varav den äldsta dottern har en ovanlig muskelsjukdom. Hon pratar om syskonkärlek, avundsjuka och hur viktigt det är för barn att få kunskap och svar på de stora frågorna.

Fler intressanta föreläsare deltar och fyllig information om dessa finner du i det komplettera programmet som finns i en pdf-version.

Fyra block ingår:
1. Syskon – barnen som föräldrarna inte har tid med.
2. Relationer och kärlek i skuggan av funktionsnedsättningar.
3. Det livslånga perspektivet.
4. Förlust – vad händer när ett barn går bort?

Konferensen vill visa kraften, engagemanget och kunskapen som finns hos anhöriga, brukare och yrkesverksamma.

HÖG TID ATT BOKA!

Konferensen sträcker sig över två hela dagar, 9-10 september 2008 klockan 10-17.
Pris: 800 kronor inkl moms för anhöriga/brukare resp 1900 kr exkl moms för professionella.
Du som är prenumerant på Föräldrakraft får ytterligare 200 kronor i rabatt!
Föräldrakraft-Dagarna äger rum parallellt med Ett Bra Liv på Stockholmsmässan i  september. Passa på att besöka även Ett Bra Liv.
Sista dag för anmälan är 2 september.

Begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

GÅ FYRA (från samma arbetsplats) – BETALA FÖR TRE

Anmälan är bindande och sker enklast via www.dalheimershus.goteborg.se (under ”Konferenser”). Du kan också skicka din anmälan till Thomas Kollberg, Box 120 53, 402 41  Göteborg eller faxa på 031-24 36 61.

Ange följande uppgifter i din anmälan:
Namn:   
Yrke:
Adress:   
Postnr & ort:   
Telefon:   
E-post:
Ange om du är prenumerant på Föräldrakraft och berättigad till 200 kr rabatt.

Frågor besvaras av Thomas Kollberg, telefon 031-367 97 75, mejl thomas.kollberg@majorna.goteborg.se

Arrangörer

Föräldrakraft 
www.foraldrakraft.se 
info@faktapress.se 
08-22 82 03

Dalheimers hus
www.dalheimershus.goteborg.se 
dalheimershus@socialresurs.goteborg.se
031-367 97 75