Tre mammor som har mycket gemensamt

Tre mammor med var var sitt bokförlag kommer att möta besökarna på Leva & Fungera-mässan i april. De tre mammorna kommer att stå i Riksförbundet FUB:s monter och där göra reklam både för FUB och sina respektive böcker. Gemensamt för dem är att de har var sin son med utvecklingsstörning och att deras bokförlag är specialiserade på böcker för och om människor med funktionsnedsättning.

Kerstin Frii bor i Kungsbacka och driver Lilla TL förlag. Hon ger ut läromedlen Kom igång med teckensång 1 och 2 och enkla lättlästa böcker som Nu är det fest, Passa bollen och Trumma på trumman. Böckerna ingår i Kompisserien, författade av Kerstin och med sonen Mikael som huvudperson.

Britt NedestamSenare i år kommer tre nya böcker från Kerstin Frii nämligen Vardagsserien, då med en ung tjej i huvudrollen.

Britt Nedestams förlag Penndraget ligger i Mölnlycke. Den senaste produktionen är en nyutgåva av Jens Ahlboms debutbok Jonatan på Måsberget. Bilderboken handlar om Jonatan som föds utan vingar i ett värld där alla kan flyga. Under mässans barndag kommer Jens Ahlbom att läsa sin bok och visa bilderna på storbildsskärm från barnscenen. Britts förlag har tidigare givit ut faktaböcker om sinnesstimulering, lästips för barn med utvecklingsstörning och kommer senare i år ut med en lättläst fotobok om resor samt en faktabok om boendekooperativ.

Maud Deckmar och Jenny JejlidThe International Board on Books for Young People, IBBY, delar vartannat år ut ett pris till bästa barnbok för/om barn med en funktionsnedsättning. Sverige har i år nominerat fyra böcker till Outstanding Books for Young People with Disabilities. Jonatan på Måsberget från Penndraget och Nu är det fest av Kerstin Frii på Lilla TL förlag är två av de nominerade.

Den tredje mamman med bokförlag heter Maud Deckmar och finns i Östersund. Maud har skrivit om sin son i Freds bok. Lagom till mässan kommer en fortsättning som heter Ärrvävnad. Maud är även konstnär och lyriker.

Mauds dotter Jenny är medarbetare på förlaget Deckmar & Jejlid. Jenny Jejlid gav förra året ut En sked för morbror Fred där hon ger ett syskonperspektiv på uppväxten tillsammans med brodern Fred.