Tre unga som växer i skolan

Olle Mathiasson har just haft en väl genomförd redovisning inför klassen, Hannah Garenberg och Erica Jönsson har varit och övat på ett musikaliskt potpurri när vi träffar de tre eleverna mellan ett par lektioner på Valjeviken. Att de trivs på skolan behöver vi inte tvivla på, även om Olle gläds åt en just väntande ledighet.


Olle är en sprallig kille som gillar orientering och utförsåkning och just är på väg till vandringssemester på Teneriffa.

Olle Mathiasson från Linköping går allmänna kursen med idrottsinriktning, och berättar att han ska resa i två veckor med sin mamma och 50 andra till Teneriffa. Där, i Los Christianos har han varit två gånger förut, och målet är att vandra på den största kanarieön.

Orientering är också hans största idrottsintresse, en sport som han är uppvuxen med. Att han har en CP-skada sedan födseln och förflyttar sig med permobil när vi ses är inget som hindrar honom, för han kan också gå med stöd. En annan sport han gillar är utförsåkning.

Men det är väl svårt att åka utför i Sölvesborg, eller för den delen i Linköping?

– Nej, hemma går det bra, jag åker på Omberg!

Olle är en ung man med glimten i ögat, och berättar att han också har ett eget företag på gång. Tillsammans med mamma och övriga familjen tänker han utveckla redskap för en aktiv fritid för andra som har olika funktionsnedsättningar.


Hannah och Erica, två tjejer som känner sig hemma på skolan och med musiken som det finns mycket av på deras kurs.

Hannah Garenberg från Växjö och Erica från blekingska Jämshög har valt inriktningen musik och hälsa. Hannah deltar i sångövningarna med liv och lust. Hon tycker också mycket om att röra sig och är en flitig deltagare i sjukgymnastiken, och tränar gärna simning och annan idrott.

När vi ses sitter hon i rullstol, men hon använder den mest på längre sträckor, hon kan lämna den, men det är hennes knän som inte riktigt vill vara med.

På folkhögskolan känner hon sig hemmastadd, det är tredje året som hon går här och dessförinnan gick hon på Högalids folkhögskola i Kalmar.

Det är bara på långhelger och lov som Hanna reser hem till Växjö, så bra trivs hon här.

Erica Jönsson försäkrar att hon också trivs mycket bra här, även om hon åker till det ganska närbelägna föräldrahemmet varje helg. Musiken är ett stort intresse, hon spelar mest bas och keyboard, och är egentligen en riktig hårdrockstjej.

Fast det är kanske inte inom hårdrocken hon siktar på en framtid, hellre vill hon då hitta ett vanligt jobb.

Erica berättar att hon gick gymnasiet på samhäll inom särskolan, och förklarar att hennes funktionsnedsättning är att det tar lite längre tid för henne att lära sig saker. På folk­hög­skolan går hon andra året, och det är alldeles så bra som hon hade hoppats.