Trots alla utspel – tomma löften dominerar i valdebatten

Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius underkänner partiernas utspel inom funktionshinderpolitiken.

– Det saknas skarpa förslag, skriver hon idag i en debattartikel under rubriken ”Nog med tomma vallöften”.

– Den senaste veckan har kantats av dagliga utspel inom funktionshinderspolitiken och vi är de första att välkomna att riksdagspartierna vaknat till även om det sker i elfte timmen. Alla partier håller med om att personer med funktionsnedsättning ska ha samma möjligheter till delaktighet i samhället som andra, men det saknas skarpa förslag i rätt riktning, skriver Elisabeth Wallenius.

Hon konstaterar också att det finns en riksdagsmajoritet för att ”återupprätta LSS”, men ifrågasätter hur långt löftena räcker:

– S, Mp, M och C vill ändå inte lova att de som fått avslag eller förlorat sina insatser ska få rätt till omprövning. Det rimmar mycket illa, här behövs klarare besked.

Ett annat exempel på ”tomma löften” är aktivitets- och sjukersättningen som har blivit allt mer urvattnad de senaste 20 åren. Garantinivån är cirka 10 000 kronor per månad före skatt.

– Inget parti vill på allvar adressera denna fattigdom och ge ett löfte om en höjning, än mindre i linje med löneutvecklingen som vi föreslår. Alliansen vill dra ned på ersättningen. S och Mp tycker att de bidragit till en förbättring – en marginell höjning på ett par hundra i månaden. V är det enda parti som är tydliga med att insatser behövs för att minska klyftan mellan dem som kan arbeta och dem som är långvarigt sjuka, säger Elisabeth Wallenius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *