Ute nu: Föräldrakrafts julnummer med Jonas & Jonas!

Idag utkommer Föräldrakrafts julnummer med bland annat en stor intervju med Jonas Helgesson och Jonas Gardell.

Föräldrakraft nr 6 är i övrigt fullmatad med teman, krönikor och bokutdrag. Väl passande så här nära inpå jullovstider bjuds på ett stort skoltema om bland annat läxfri skola och nya möjligheter att hitta vänner på internet.

 

LEDARE

”Vi vill ge er föräldrar lite ny kraft och en känsla av sammanhang” Nya numret inleds av några värmande ord från frilansjournalisten Anna Pella.

 

KRÖNIKA

”Vinsten var mycket större. Vi fick visa upp det annorlunda som en naturlig del” Sören Olsson ställde nyligen upp i Tv-programmet Postkodmiljonären tillsammans med Axel Isaksson som är en av de ungdomar som varit med i Erikshjälpens
 

NYHETER

> Budgetpropositionen i korthet.

> ”Äntligen har vi fått lugn”

> Två artiklar om kampen för upprättelse efter felplacering i särskolan.

> Socialstyrelsen vill minska psykofarmaka till placerade baran och unga.

> ”Inga ADHD-läkemedel utan att diagnos har fastställts”

> Nytt krig om assistans.

> Vilken delaktighet är för dyr, ISF?

> Rapport efterlyser: Mer kontroll av HVB-hem.

> ”Dyslexirapport sätter krokben för eleverna”

 

INTERVJUN

2x Jonas –> ”Vi lär oss av varandra”. De bär båda på ett utanförskap, har växt upp i frikyrkliga familjer och tycker om att leva för stunden. Jonas Helgesson och Jonas Gardell är aktuella med musikalen Livet är en schlager, den största svenska privatteatersatsningen någonsin, som spelas på Sveriges största teaterscen. Föräldrakraft har träffat dem för ett samtal om livet, kärleken och framtida drömmar.

 

TEMA: SKOLA

”Kompisdröm blir skolgård på nätet” Möt Lina som tidigare behandlades för cancer och hade svårt att hitta en vän som förstod henne på riktigt.

En forskargrupp i Halmstad har fångat upp Linas önskan om att träffa andra med liknande erfarenheter, och håller nu på att bygga en virtuell skolgård för barn
som vistas mycket på sjukhus.

”Maya mår bättre utan läxor” Lärarkollegorna Pernilla Alm och Roca Ahlgren argumenterar gärna kring varför läxor är exkluderande, i synnerhet för barn med neuropsykiatriska diagnoser.
 

Fler rubriker:

> Sammarbetet som ska gynna Sofia.

> Vikten av kommunikation – Föräldrar beskriber sina erfarenheter av sammarbetet mellan dem och barnets skola.

> Studier som leder till jobb – Chalmerister som går före.

> Valjeviken: Skolan där man utvecklas som människa.


 

TEMA: EKONOMI

”Det är inte vettigt att behöva upprepa samma sak om och om igen, eller behöva skaffa nya intyg varje gång” I ekonomidelen får vi den här gången läsa om Försäkringskassan i Eskilstuna och deras projekt med personliga kontaktpersoner. Lucas är en av de deltagande och familjen upplever en mer rättvis bedömning.

 

TEMA: JURIDIK

Här får vi ta del av ett utdrag ur boken Rättigheter och möjligheter som är RBU:s populära handbok till samhällsstöd för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och deras familjer. Hur överklagar man myndigheters beslut om man inte är nöjd?

 

NY BOK

Christina Renlund är tillbaka med boken Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk i en ny tappning.

 

KRÖNIKOR

”När vi ska boka biljetter får gemenskapen sig en rejäl törn” Anneli Khayatis krönika väcker tankeställningar om hur gemenskapen kommer i kläm då familjer tvingas splittra på sig när tillgängligheten är begränsad.

”Tänk dig att hjärnan är ett postkontor och fingrarna en brevlåda”

”Jag är en människa, varken mer eller mindre” I filmen Jag ser dig, som nyss har haft premiär på biograferna, får följa en tjejen Rena Kathleen, vars barndom är kantad av fördomar och begränsningar. Renas högsta önskan är inte att kunna se utan att bli sedd som den hon är och inte enbart som blind.

DEBATT

> ”Samverka med oss för att rädda stödet till barn med autism”

> Nya arbetstidsregler slår sönder vår trygghet.

> Kungens lilla piga säger upp sig.

 

PLUS

Ett nytt avsnitt av Kalle och Hobbe, Kalendarium och ett 60-tal annonser hjälpmedel, assistans, skolor, kollo, utbildning och mycket annat.

 

Nästa utgåva, i januari, blir också extra välfylld. Hör av dig genast om du har tips till våra teman!