Vanja och Inger är årets UPP-pristagare

De har visat initiativförmåga utöver det vanliga och banat väg för andra. Vanja Färdig och Inger Sandberg uppmärksammas den 18:e mars av Svenska Downföreningen, då de får ta emot utmärkelsen som årets UPP-pristagare.

Priset delas ut varje år i samband med firandet av Internationella Downs syndromdagen, för att öka kunskap och motverka fördomar.

– Vi vill lyfta fram möjligheter för personer med Downs syndrom. Vi hedrar också en person som  har bidragit till att alla människor blir accepterade som fullvärdiga samhällsmedborgare, oavsett diagnoser eller funktionsnedsättningar, säger Helene Forssbaeck, Svenska Downföreningens ordförande.

För den nu pensionerade Malmöbon Inger Sandberg kom beskedet om utnämningen som en total överraskning.

– Jag blev mäkta förvånad och känner mig väldigt stolt och hedrad.

Hösten 2009 avslöjade Inger Sandberg en vårdskandal på ett gruppboende. Hon arbetade då som undersköterska och anmälde missförhållandena till Socialstyrelsen. Enligt juryn visade Inger Sandberg prov på inlevelseförmåga och civilkurage utöver det vanliga och i prismotiveringen hyllar de hennes mod. Inger Sandberg tycker att fler inom vården borde reagera när de ser att något är fel.

– Ingen kontrollerar hur personer med funktionsnedsättningar på ett gruppboende egentligen har det. Besparingar och annat gör att man blundar för missförhållanden.

UPP-pristagare nummer två, Vanja Färdig, är en framgångsrik elitidrottare och en förebild för många barn och unga med Downs syndrom. Förra året tävlade hon i Special Olympics World Summer Games i Aten. Där kammade hon bland annat hem två guldmedaljer i 200 meter frisim och 100 meter bröst.

Vanja Färdig läser på ett särskolegymnasium i Stockholm med inriktning mot idrott och hälsa. Hennes dröm är att jobba som idrottslärare eller simskolelärare. Precis som Inger Sandberg reagerade hon med förvåning över utnämningen.

– Det känns bra, jag är väldigt glad!

Närmast i tid ligger SM i simning i Norrköping som Vanja Färdig just nu tränar för fullt inför.