Världskänd modell besöker Sverige

Modellen Madeline Stuart kommer till Sverige. Hon är den första professionella modellen med Downs syndrom i världen och den 5 december är hon en av prisutdelarna på Riksförbundet FUB:s gala ”Störd och stolt” i Blå hallen.

– Att komma till Sverige och träffa FUB:s medlemmar är som att komma hem till en familj som jag inte har träffat tidigare, säger hon.

”Störd och stolt” samlar berättelser från personer med utvecklingsstörning från hela Sverige och en del av projektet har varit att arrangera den stora galan som hålls i Stockholms stadshus. Och ett av de stora namnen som prisutdelare är australienskan Madeline Stuart.

– För FUB så är Madeline en inspiration och helt klart så är det så att hon har påverkat många människors uppfattning om personer med utvecklingsstörning, inte bara här i Sverige utan i stora delar av världen. Vi ser fram emot att få ha henne som gäst hos oss, säger Kristina Heilborn, kommunikatör på FUB.

På kort tid har Madeline Stuart blivit känd över hela världen. Nyligen gick hon på catwalken på New York fashion week där hon visade FTL Moda:s vårkollektion. För henne och hennes mamma Rosanne handlar modekarriären inte bara om mode, utan även om att förändra synen på personer med funktionsnedsättningar, motverka fördomar och verka för inkludering av människor med utvecklingsstörning.

Under galan ”Störd och stolt” kommer flera priser delas ut till företag och personer som gjort något extra bra. Juryn består av personer med utvecklingsstörning.

– Vi vill att vår målgrupp ska ta plats på allvar. Här gör vi det i det anrika Blå hallen genom att ge priser till personer och företag som gjort stordåd för vår målgrupp, säger Jan-Åke Wendel, 2:e vice ordförande i FUB.