Världspremiär på Hjultorget: Nu ska ännu fler barn få hoppa

När årets upplaga av Hjultorget nu på tisdag, den 20 maj, slår upp portarna premiärvisas en helt ny svensk uppfinning; en gåstol med hoppfunktion. Eller en ”schweizisk armékniv”, som uppfinnaren Ylva Dalén hellre vill kalla den.

– Movego är en gåstol som man kan både hoppa, gå, sitta eller stå i. Dessutom har den ingen ram där fram, det är fritt fram att nå föremål eller ta sig ända fram till saker, säger Ylva Dalén, som också står bakom hoppmaskinen Hoppolek.

Precis som med Hoppolek hoppas Ylva Dalén att den nya uppfinningen ska ge barn med funktionsnedsättningar möjlighet till lustfylld fysisk aktivitet på sina egna villkor.
– Alla barn gillar att hoppa, det märks när de provar Hoppolek.  De tre sista bokstäverna i Movego, e g o, står för att det är barnet självt som ska få experimentera med sin tyngdpunkt och lära känna sin kropp.

Redan tidigt i utvecklingsprocessen bestämde Ylva Dalén sig också för att det inte skulle vara någon ram framför barnet, som på traditionella gåstolar. Hon såg att ramen gjorde det svårt för barnet att nå föremål och ta sig hela vägen fram till saker, och funderade på hur det påverkar motivationen hos barnet.
– Varför förflytta sig om man inte kommer åt det man vill nå? Jag tror det är viktigt att på egen hand enkelt kunna nå föremål framför sig och därigenom utforska sin rörelseförmåga och sin omgivning.

Om allt går i lås ska Movego komma ut på hjälpmedelsmarknaden under hösten.

På Hjultorget kan man prova den allra första modellen som passar barn från cirka 3-12 års ålder.