Varnar för sämre tillgänglighet i bostäder för unga

Regeringen är på kollisionskurs med Handikappförbunden. Striden gäller satsningen på enklare regler för bostäder för unga.
– Det är fel att ställa två grupper mot varandra: personer med funktionsnedsättning och bostadslösa unga, säger Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden.

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att se över reglerna för byggande av student- och ungdomsbostäder på upp till 35 kvadratmeter. Målet är att göra det enklare och snabbare att bygga bostäder för unga.

Handikappförbunden anser att det kan leda till att nya bostäder inte blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
– Det är bra att regeringen vill åtgärda bostadsbristen, men vi löser inte bostadskrisen genom att slopa regler som ökar delaktigheten i samhället, säger Ingrid Burman.

– Vi måste bygga mer, men det betyder inte att vi ska smälla upp enkla, billiga bostäder utan långsiktig hållbarhet. I så fall riskerar vi att göra misstag i stil med dem som gjordes under miljonprogramsbyggena på 70-talet, säger Burman.

Satsningen motiveras av bostadsminister Stefan Attefall med att det idag är ”alldeles för krångligt” att bygga små bostäder.

– Till exempel finns det krav på att alla fastigheter med studentbostäder ska innehålla gemensamhetsutrymmen, trots att många studenter hellre umgås på fik, på biblioteket eller hemma hos varandra. Då är det kanske rimligt att ta bort den regeln, säger bostadsminister Stefan Attefall i ett pressmeddelande.

Läs merBoverkets hemsida.

Sverige bygger – men inte för alla. Här finns Handikappförbundens pressmeddelande.