Vi laddar för nya tag

Äntligen sommar! Visst är det skönt när sommarlov och semestrar närmar sig. Det blir lite mer tid för eftertanke och funderingar kring både smått och stort.

Några kloka idéer brukar dyka upp när man kommer loss från den vanliga stressen. Säkert resulterar även den här sommaren i en eller annan ny tanke.

Om inte annat blir det tid för bra böcker. Vi bjuder på 36 boktips i det här numret. Det vore väl katten om man inte hittar något riktigt läsvärt och utvecklande i ett sånt utbud!

En bok som har något år på nacken men som jag varmt vill rekommendera är Jonas Hel­ges­sons Grabben i kuvösen bredvid, jag ”läste” den själv som ljudbok under några timmar på väg till Särskolans rikskonferens i Varberg nu i maj.

Detta är en av de bästa böcker jag läst. Rolig, överraskande och full med inspiration – oavsett om man som Jonas har åkt på en cp-skada vid födseln eller bara känner sig lite trött och misslyckad.

Den som läser boken kan inte låta bli att se livet ur ett nytt perspektiv och börja sträcka sig lite extra åt sina mål och drömmar.

Skojig och spännande läsning och man får inte ett dugg dåligt samvete, det är ju så lätt hänt annars när man läser böcker eller tidningar om hur man lär sig leva nu eller bli en bättre människa. Men det finns många fler böcker som inspirerar.

Missa inte Ann-Marie Alwins bok Ensam på insidan (se sidan 68) om hur det är att ha syskon med funktionsnedsättningar.

När vi skrev om boken på vår webbsida under april kom genast många läsvärda kommentarer. Det här är något som berör väldigt många.

Syskon som blir lite bortglömda av sina föräldrar, när ett annat barn kräver så mycket uppmärksamhet, hanterar det ofta genom att ta extra stort ansvar, ha massor av tålamod och vara allmänt duktiga och hjälpsamma.

Men det är inte alltid så här positivt. Här finns mycket mer att fördjupa sig i och vi kommer att uppmärksamma dessa frågor på olika sätt framöver.

Vi spinner vidare på syskon-frågorna på september månads stora händelse – Föräldrakraft-

Dagarna den ­ 9-10 september på Stockholms­mässan i Älvsjö. Just det – nu är det dags att komplettera tidningen med en stor konferens för föräldrar och yrkesverksamma. Det blir fyra block fyllda med intressanta föreläsningar; Syskon, Relationer, Förlust och

Det livslånga perspektivet. Allt med fokus på den glädje, sorg och kamp det innebär att vara anhörig.

Läs mer om konferensen på sidan 19 och håll utkik på www.foraldrakraft.se efter det kompletta programmet, som blir klart under juni.

Vi räknar med stor efterfrågan på platserna, som är begränsade till antalet så vänta inte för länge med att anmäla dig.
 
Föräldrakraft-Dagarna äger rum samtidigt som mässan Ett Bra Liv och sammanfaller dessutom med Föräldrakrafts tvåårsjubileum som papperstidning. Det har varit två otroligt intensiva och utvecklande år. Och ändå känns det som att vi bara börjat.

Vi har många nyheter på gång. Till exempel har vi precis inlett ett samarbete med Svenska Han­dikappidrottsförbundet som bland annat innebär att tidningen från och med nu går ut till alla deras medlemsföreningar.

Och nu stundar som sagt sommartider – med sol, bad och nya kloka idéer.