Victoria får tillgänglig lekplats på bröllopsdagen

Västerås stad vill fira bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling med en lekplats tillgänglig för alla. Bröllopspresenten blir således en helt ny lekplats i centrala Västerås, som är extra anpassad för barn med funktionsnedsättning.

Foto på Elisabeth Unell.– Vi har som mål att våra lekplatser ska vara tillgängliga för alla barn. Den här lekplatsen var planerad att byggas nästa år, men nu bygger vi den tidigare åt kronprinsessan. Hon har varit väldigt engagerad i frågor som rör barn med funktionsnedsättning och därför lägger vi extra fokus på att anpassa lekplatsen. Det kostar lite mer, men blir en bra satsning för staden, säger Elisabeth Unell, kommunalråd i Västerås.

Beslutet är så pass nytt att man ännu inte tagit fram färdiga ritningar på lekplatsen och bygget kommer inte bli klart till dess att Victoria gifter sig. Målet är dock att lekplatsen ska stå klar innan året är slut.

– Västerås stad har tagit beslut om att vi alltid ska tänka på tillgängligheten när vi bygger nya lekplatser. Vi hyr in företaget Accessum som inventerar tillgängligheten på kommunens utomhusmiljöer och lekplatser. Så även om inte alla lekplatser är fullt tillgängliga idag, jobbar vi på det, berättar Elisabeth Unell.

Johan Winder, verksamhetschef på Accessum, berättar att det dock fortfarande finns stora hinder på lekplatserna i Västerås för barn med funktionsnedsättning.

– De flesta är inte anpassade för alla barn. Men staden har i alla fall avsatt några miljoner för att avhjälpa hinder på utomhusmiljöer och där ingår lekplatserna. Det är positivt att man har ambitionen att förbättra lekplatserna. Men samtidigt har Västerås precis byggt en annan ny central lekplats som inte är tillgänglig för alla, säger Johan Winder.

Cirka två miljoner beräknas den tillgängliga lekplatsen kosta och den kommer ligga i Lögarängen, precis vid vattnet och sandstranden.