Adam fastnade med permobilen mellan vagn och perrong

Det är lättare att åka tåg med SJ än med pendeln till Stockholm, tycker Adam Danielson. En gång höll det på att gå illa för honom, när permobilen fastnade mellan vagn och perrong.

Adam är 23 år och bor i Uppsala. Han använder rullstol eller permobil.

– Jag brukar åka med pendeltåget till Stockholm ungefär en gång i månaden, det funkar för det mesta om jag använder rullstol, men när jag har permobil kan det vara lite värre, berättar Adam.

Han förklarar att permobilen behöver en särskild lift som kan vara lite svår att hantera, och det måste finnas särskilt utbildad personal ombord på tåget för att sköta den. Därför brukar tågföretaget vilja att man ringer några dagar i förväg och förvaranar. Annars brukar Adam köpa biljett via nätet.

Adams familj har en sommarstuga utanför Alingsås, och dit brukar han åka med SJ. Där är det lättare att boka biljett, och då även rullstolsplats. En gång fick han lite extra service i Alingsås också:

– De bytte faktiskt spår för att det skulle vara lättare att lägga ut rampen mot perrongen, minns Adam.

Överhuvudtaget så tycker han att han brukar bli väldigt bra bemött ombord på tågen. Han har aldrig varit ute för några större problem i samband med sitt tågåkande, utom en gång, i somras, på Stockholms central:

– Då fastnade jag med permobilen mellan tågvagnen och perrongen när jag skulle stiga av, det var ett större mellanrum den gången. Som tur var så var det några intill som kunde hjälpa mig att komma ned på perrongen.

– Så jag blev inte skadad, och det blev inte permobilen heller, berättar Adam.