Agnes delade ut julklappar i barnsjukhusets garage

En fredag före jul lämnade Agnes Pella, 17, med stöd av mamma Anna, över julklappar till barn som kommer att tillbringa julen på sjukhus. Agnes och Anna vet hur det är att ligga inne under högtider, och att det många gånger är extra tungt.

Klapparna togs emot och lastades på en sjukhussäng av Angelica Edström, barnsjuksköterska, och Jessica Widegren, omvårdnadschef för högspecialiserad barnortopedi och medicin, i garaget under Eugeniavägen på NKS i Solna.

Mycket tid på sjukhus

– Det känns så fint att kunna få dela ut en julklapp till dem som behöver dem mest. Många av de familjer som är hos oss under julen tillbringar även mycket tid på sjukhus i vanliga fall. En julklapp kan göra stor skillnad, säger Jessica Widegren.

Agnes och Anna Pella. Foto: Linnea Bengtsson
Jessica Widegren tar en titt på sällskapsspelet om Funkisfamiljen.

Jessica Widegren började arbeta inom barnsjukvården för 13 år sedan, och då på avdelning Q82 på Astrid Lindgrens barnsjukhus, där barn med neurologiska funktionsnedsättningar vistades. Hon vurmar särskilt för barnen med flerfunktionsnedsättning, som hon ofta följer från födseln fram till 18-årsdagen.

– Man blir aldrig fullärd. Forskningen och utvecklingen går framåt och vi följer familjerna under lång tid och skapar en relation till barnen och deras familjer, som sträcker sig över många år. Det är ofta ett detektivarbete och mycket samarbete med vårdnadshavare, särskilt när barnet inte har ett talat språk.

 

Extra tufft under högtider

Anna nickar. Det är ofta svårt att tolka när Agnes har ont eller inte mår bra, och ofta väntar de in i de längsta med att åka in till sjukhuset.

– Det är en stor apparat för en funkisfamilj som oss att åka in, vi behöver ha med oss hjälpmedel och det är ofta krångligare att hjälpa Agnes med omvårdnad och att aktivera sig när vi ligger inne. Vi har legat inne många högtider och det är alltid extra tufft att vara på sjukhus då.

Agnes och Anna Pella. Foto: Linnea Bengtsson
Redo för julfirande. Angelica Edström och Jessica Widegren har många paket att dela ut till funkisfamiljer som måste tillbringa julen på barnsjukhuset. Agnes och Anna Pella agerade jultomtar.

Böcker och sällskapsspel

Julklapparna som Agnes och Anna delade ut passar kanske särskilt bra till just familjer i liknande situation, eftersom de innehåller sällskapsspelet och böckerna om Funkisfamiljen, skapade av Anna och inspirerade av familjens liv.

– Det känns så roligt att vi får dela ut spelet och böckerna, där många händelser är direkt tagna ur vår vardag, och där sjukhusbesök förstås förekommer, säger Anna och tittar på Agnes, som idag ”bara” ska avverka ett besök på Lung- och allergimottagningen för att ställa in sin BiPaP, och därefter träffa endokrinologen för att planera en benstärkande behandling.

Agnes och Anna Pella. Foto: Linnea Bengtsson

Möjligt tack vare Hugos stiftelse

Julklappsutdelningen gjordes möjlig tack vare Hugos stiftelse, en stiftelse som startats av Mikael Nordmark, pappa till Hugo som hade en flerfunktionsnedsättning och som blev 11 år gammal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *