”Alla är lika välkomna – det gör Leva & Fungera till den bästa mässan”

Nu laddar hjälpmedelsbranschen upp för Leva & Fungera i mars 2019, den största mässan i Norden för alla som är på jakt efter nya, smarta hjälpmedel.
– Leva & Fungera är den enda riktigt inkluderande mässan där alla är lika välkomna – förskrivare, användare och anhöriga, säger Johan Fälemark, vd för HEA Medical.
Alltid på Leva & Fungera
Hans företag har varit utställare på Leva & Fungera så länge mässan har funnits, och även innan den fick sin nuvarande form.
– Vi ser fram emot många bra möten med kunder, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, och även de som utbildar sig för att bli morgondagens förskrivare. Men vi ser också fram emot att träffa brukare och anhöriga.
Johan Fälemark tycker att mässorna har blivit en allt viktigare länk mellan leverantörer och kunder.
– Det finns så få naturliga tillfällen att träffas. Det är egentligen bara vid fyra tillfällen som vi träffar våra kunder. Vid upphandling, vid visning av upphandlat sortiment, vid de tillfällen kunden önskar någon form av produktvisning eller utbildning och under hjälpmedelsmässor.
Socialt ansvar blir allt viktigare för branschen
Hur ser du på utvecklingen i hjälpmedelsvärlden?
– Utvecklingen går mot ett större globalt ansvar. I flertalet av de upphandlingar HEA Medical deltar i ställer man inte bara krav på de produkter som upphandlingen avser, utan också på att företagen och dess underleverantörer förhåller sig korrekt i förhållande till barnarbete, mänskliga rättigheter, arbetsrätt, minimilön, socialförsäkringsskydd, lagstiftning, arbetsmiljön och att man tar ett miljöansvar i största allmänhet. Företagens sociala ansvar blir än mer betydelsefullt i den framtida hjälpmedelsvärlden.
Kan du ge exempel på vilken betydelse nya hjälpmedel har?
– Bra hjälpmedel är av stor betydelse, främst för den enskilde brukaren, men också för samhället. Som när AT-läkaren Elin Svensson drabbades av en ovanlig tumörsjukdom och fick operera bort hela axelleden med långvarig sjukdom som följd. Elins man är fysioterapeut och besökte HEA Medicals monter under Leva & Fungera 2017. Där såg han Armon Edero, ett armhjälpmedel som han tänkte skulle kunna bli aktuellt.

– För Elin var det förstås viktigast att bli frisk, men också att kunna återgå till en normal vardag. Under våren 2018 förskrev Försäkringskassan en Armon Edero till Elin för att hon skulle kunna gå upp i arbetstid. Vi hade just anpassat Edero för montage på en arbetsstol från Mercado. Det fungerade utmärkt. Nu har Elin gått upp i till full arbetstid.
– Ett annat exempel är göteborgaren Andreas Collin som har en ryggmärgsskada som gjort honom förlamad i både rygg och nacke. Det har däremot inte hindrat honom från att bli en framgångsrik spelare i svenska rullstolsrugbylandslaget och i det lokala teamet Gothenburg Lions.
– Men det är inte på rugbyplanen som Andreas firar sina största segrar. De har han på lekplatsen tillsammans med sin dotter Ellie. Med hjälp av ett elastiskt universalband från Bodypoint har Andreas blivit mer delaktig i sin dotters uppväxt och kan både byta blöjor, lyfta upp henne och leka med gungorna på lekplatsen. Nu har han blivit pappa igen. Denna gång blev det tvillingar och universalbandet fungerar fortfarande bra.
Så började allt för 90 år sedan
HEA är inte vilket företag som helst, utan började sälja hjälpmedel redan för 90 år sedan.
– Familjeföretaget HEA grundades 1919 i Göteborg och grundarens namn Hjalmar Emil Adamsson bildade initialerna i namnet HEA, berättar Johan Fälemark. Bolaget hade tidigt tre inriktningar; HEA gummi, HEA Hälsotek och H.E. Adamssons sjukvårdsbutiker som 1964 blev HEA Rehab. HEA gummi var inriktat på försäljning av kondomer i automater som fanns i flera svenska städer ända fram till 70-talet. Kostnaden för skadegörelsen av automaterna bidrog till att verksamheten avvecklades under 70-talet.

– HEA Hälsotek drev en kedja med 75 hälsokostbutiker från Ystad i söder till Boden i norr och som alla bar namnet Hälsotek. När dagligvaruhandeln, som Ica och Konsum också började erbjuda hälsokost valde man under slutet av 70-talet att sälja butikerna till butikscheferna på respektive ort. Vissa av dagens Life-butiker är före detta Hälsotek.
– HEA Rehab erbjöd allt från kryckor till rullstolar och drevs från mitten av 60-talet av grundaren Hjalmars son, Hans Adamsson. Man hade egen tillverkning av handikapphjälpmedel för såväl barn som vuxna. Än idag kan man runt om i landet hitta den klassiska HEA-rullstolen i röd galon som är näst intill outslitlig.
– Från starten 1929 har bolagets verksamhetsidé varit att erbjuda människor i Sverige ett bättre liv, fast då med kondomer. Idag brinner vi för att kunna erbjuda produkter som ger ett bättre liv för människor med funktionsnedsättningar, säger Johan Fälemark.
Hans Adamsson nystartade HEA 1996 och i samband med detta byttes namnet från HEA Rehab till HEA Medical, som firade tjugo år 2016. HEA Medical är fortfarande familjeägt och drivs av makarna Helena och Johan Fälemark. Johan är son till Hans Adamsson.

Vågade satsa på Per Uddéns ”galna” vision om Permobil
HEA har under sina 90 år haft ett litet finger med i många sammanhang, bland annat i företagssuccén Permobil. Hjalmar Adamsson, som startade HEA, var god vän med Permobils grundare Per Uddén.
Läs även vårt stora bildreportage från Permobil: Ljus framtid för elrullstolen från Timrå
– Det var inte många som trodde på den ”galne” läkaren Per Uddéns vision att bygga världens bästa elrullstol, men det gjorde Hjalmar. Han lånade ut en okänd summa pengar till Per Uddén så att han kunde starta verksamheten.
– Den första prototypen till det som skulle bli Permobil byggdes på en HEA-rullstol 1960, tre år innan Permobil grundades. Som alla vet är Permobil idag världsledande och en av världens största tillverkare av elrullstolar, säger Johan Fälemark.

Text av Valter Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.