”Alla borde få möjlighet att träna med VR”

Hjultorget slog upp portarna på Kistamässan på onsdagsmorgonen. Nya VR-spel för träning var en av dragplåstren.

– Alla borde ha VR som alternativ till annan träning, menar Jesper Petersson som var på plats för att visa upp projeket Cyberhjärta.

VR står för ”virtual reality” eller virtuell verklighet. Och tränar gör man med hjälp av datorprogram, handkontroller och en VR-mask framför ögonen.

Målgruppen för projektet är landets alla inrättningar för vård och rehabilitering, men VR är numera så billigt att även många konsumenter köper egen utrustning.

Och det är något som Jesper Petersson gärna rekommenderar.

– Det vore fantastiskt om man kunde få VR-träning på remiss, säger Jesper vidare. Vi samarbetar med barnkliniken i Växjö och har sett bra resultat. Frågan är hur länge det dröjer innan man får det på remiss.

 

Besökare testar VR-spel för träning i Cyberhjärtas monter. Foto: Linnea Bengtsson.
Besökare testar VR-spel för träning i Cyberhjärtas monter. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Det finns många goda skäl att använda VR vid träning. Inte minst för att öka motivationen. Datorprogrammen gör träningen till en spännande och intressant upplevelse – oavsett om det handlar om att träna matlagning eller boxning. Olika VR-spel används för olika träningsformer.

– Vilket spel man väljer kan bero på intresse eller om man vill träna puls eller exekutiva funktioner, säger Jesper.

Och så nämner han några av de populära VR-spel som Cyberhjärta använder, däribland Fruit Ninja, Knockout League (boxning) och Beat Saber (musikspel).

Cyberhjärta utvecklar inga egna lösningar, utan projektet går ut på att sprida information om möjligheterna och bidra med goda råd.

– Vi tar produkter som redan finns och belyser möjligheterna med dem för arbetsterapeuter, ortopeder med flera, säger Jesper.

Själv har han en bakgrund som datornörd – eller teknisk expert, kanske man ska säga. Att använda den nya tekniken inom vård och träning har öppnat en ny värld för honom.

 

Jesper Petersson menar att dagens VR-kit – som detta från HTC – är prisvärda och inte blir alltför snabbt föråldrade. Foto: Linnea Bengtsson.
Jesper Petersson menar att dagens VR-kit – som detta från HTC – är prisvärda och inte blir alltför snabbt föråldrade. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Cyberhjärta rullar på som projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden under ytterligare 1 år och 3 månader, och under tiden är det kostnadsfritt att få hjälp med VR-tips.

– Vi hjälper gärna till med tips och tricks kring val av dator och spel, så att man inte köper helt fel.

Är det då inte risk att dagens utrustning snabbt blir föråldrad?
– Nej, jag tycker inte att det finns någon anledning att vänta. VR är framtiden och jag rekommenderar alla att lära sig tekniken idag, istället för att upptäcka den om tio år, säger Jesper.

Vilka misstag kan man göra som nybörjare?
– Man ska välja rätt spel och inte köpa till exempel senaste Battlefield, som är väldigt populärt men inte anpassat för VR och rörelser. Om man vill ha arenaspel så är det bättre att välja till exempel Space Pilot Trainer, eller varför inte Minecraft som nu också har stöd för VR. För nostalgiker finns Tetris eller pingisspel som påminner om Pong.

– Eller varför inte använda The Night Café som är som att gå runt i en tavla målad av Vincent van Gogh. Det finns gott om ”trippel-A-titlar” med VR och som passar många olika intressen och åldrar, säger Jesper.

Cyberhjärta produceras av Funkibator i Växjö i samarbete med bland annat Certec, Furuboda folkhögskola och Riksgymnasiet i Kristianstad.