Alltid full fart för Emma – tack vare hjälpmedlen

För två år sedan väckte Emma och Robert uppmärksamhet på Leva & Fungera genom att cykla runt på mässan med en egenutvecklad cykel. Den blev en succé direkt.
Men vägen från idé till produktion är lång och inte förrän nu har planerna blivit konkreta hos cykeltillverkaren.
– Äntligen, säger Robert Kölby.

Emma och Robert kommer inte att missa den nya upplagan av Leva & Fungera den 16-18 april i år. Emma, som nu blivit 18 år, är intresserad av många olika typer av hjälpmedel. Ett intresse som hon delar med sin pappa Robert och övriga familjemedlemmar.

Familjen är aktiv och Emmas intressen sträcker sig över många områden. Inte minst fritidsaktiviteter som ridning och skidåkning kräver hjälpmedel. Men allra viktigast är kanske hjälpmedel för kommunikation, som Emmas ögonstyrda dator från Tobii.

Pappa Robert har synpunkter och idéer kring det mesta i hjälpmedelsvärlden.

– Ett område där jag verkligen vill se en utveckling är rullstolar. Om tillverkarna tänkte till lite mer skulle vi komma bort från de ålderstigna, klumpiga vagnar som de säljer idag. De är inte så att smidiga köra, de är tunga att skjuta och lyfta, handtagen är inte bra utformade och det är dålig kvalitet på bromsarna, säger Robert.

Han har egen erfarenhet av produktutveckling, idag som produktchef inom Metso Power, och kan därför tycka till som expert.
– Tillverkarna är ofta pressade att ta fram billigare lösningar och satsar inte tillräckligt på utvecklingsarbetet. Jag tror de behöver börja om på nytt och se på de grundläggande kraven.

På andra områden ser utvecklingen ljusare ut.
– Det är stora framsteg inom kommunikation och IT, produkterna blir mindre och smidigare. Emma har redan idag en väldigt bra dator med ögonpekning men även den måste bli mindre och smidigare.

Detta är en av de saker som Robert och Emma kommer att kolla upp på årets upplaga av Leva & Fungera.
– Det är jätteviktigt för Emma att ha bästa möjliga kommunikation så att hon kan uttrycka sin vilja, så vi kommer att se vad Tobii har att visa upp och prata med DART.

Emma och Robert Kölby.
Robert och Emma har mycket på önskelistan inför årets
Leva & Fungera. (Foto: Anna-Lena Lundqvist)

Hur går det då med cykeln, som Robert och Emma väckte sådan uppmärksamhet med för snart två år sedan?
Ja, än så länge finns den bara i ett enda exemplar, men den används flitigt av Emma och familjen. Det blir ett par tre cykelutflykter varje vecka när det är barmark.

– Vi åker runt i naturen, ofta i Delsjöterrängen där vi gick med kärra när Emma var yngre. Hon är jätteglad för cykelturerna och när vi möter folk blir de också så glada. Många kommer fram och undrar var man kan få tag i en sådan cykel.

Provexemplaret av cykeln togs fram med hjälp av Monark Exercise och Anatomic Sitt. Robert stod själv för basdesignen, Anatomic Sitt gjöt av dotterns rygg för att skapa den perfekta sitsen och Monark förfinade designen och färdigställde konstruktionen baserat på erfarenheter med funktionella sport- och arbetscyklar. Nu hoppas Robert att produktionen äntligen ska komma igång.

– Många ringer och tjatar och jag pressar på från mitt håll så att Monark förstår att det finns kunder!

– Det var en fantastisk upplevelse att få så positiv respons som vi fick på Leva & Fungera 2011. Även konkurrerande cykelfirmor ville ha närkontakt…

Efter mässan fortsatte förfrågningarna strömma in.
– Jag samlade alla intresseanmälningar och tog en diskussion med Monarks ledning, för att visa att det fanns en marknad. Sedan har det varit svårt att prioritera den här cykeln i konkurrens med volymcyklar, men nu tror jag att de har kommit ikapp och tiden är mogen för att ta sig an den här cykeln, säger Robert.

Robert och Emma är själva väldigt nöjda med cykeln.
– Den är tiptop och detaljerna är otroligt bra. Den är stabil, även i höga farter, lättcyklad och har mycket bra komfort för den som har funktionsnedsättning och inte kan cykla själv. Den fungerar bra för både unga och äldre som vill komma ut och med elhjälpmotorn blir det enkelt för den som cyklar att också åka i kuperad terräng.

Robert hoppas på ett nytt ”uppvisningsrace” på årets Leva & Fungera.
– Mässan är intressant både för professionella och för privatpersoner. Man kollar och testar på nya hjälpmedel och får idéer om hur de kan användas men sedan är det en lång väg för brukaren att få hjälpmedlet inköpt via hjälpmedelscentralen.

Ridning, skidåkning och cykling till trots - den ögonstyrda datorn från Tobii är nog Emmas mest älskade hjälpmedel.
Ridning, skidåkning och cykling till trots – den ögonstyrda
datorn från Tobii är nog Emmas mest älskade hjälpmedel.

Med tiden blir det många hjälpmedel på inköpslistan. I Emmas fall handlar det om arbetsstol, rullstol, stå- och tippbräda, joggingkärra med stora hjul, lyftar, höj- och sänkbara duschbord, anpassad toalettstol, handikappanpassad bil, höj- och sänkbar säng med specialmadrass, specialskor och mycket annat.

Hyr gör man också, till exempel skicarten från Totalskidskolan i Åre då Emma kan åka nerför backarna ihop med familjen. Det är populärt!

Hjälpmedlen är oumbärliga för att få vardagen att fungera – inte minst för en så aktiv familj som Emmas.

Veckans höjdpunkt för Emma är att åka till stallet  på Handikappridklubben i Lunna för att borsta hästen, rida och fika.

– Även om det är jobbigt och oroligt många gånger är livet fyllt med trevliga saker. Man får kämpa och tänka till och det kostar en hel del. Hur man ska göra med de hjälpmedel som behövs är nog specifikt för varje familj men att få råd från andra och att ha lite extra energi för att orka ta fram egna lösningar är nog en viktig ingrediens, säger Robert.

Ett längre reportage om Emma publiceras i nästa nummer av Föräldrakrafts papperstidning som också är officiell mässtidning för Leva & Fungera 2013. Tidningen utkommer till prenumeranterna den 22 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *