Almedalsveckan inte öppen för alla

Personer med rullstol kommer inte in på seminarierna och debatterna under politikerveckan i Visby. Det konstaterar DHR (De handikappades riksförbund) och Unga Rörelsehindrade, efter tappra försök att komma in på seminarier under veckans två första dagar.

– Vi är här för att påverka politiker och driver tillsammans kampanjen ”Öppna Sverige” under Almedalsveckan, berättar Daniel Pollak, språkrör för Unga Rörelsehindrade.

Han och ordförande för DHR, Maria Johansson, var på plats vid dagens partiledartal av Maud Olofsson, ett av de få anföranden som i praktiken är öppet för alla.

– Vi hade tänkt lyfta frågorna om alla företagares ansvar att öppna Sverige för alla, respektive framföra våra självklara krav på att all utbildning ska vara öppen för alla. Men – inte på någon av dessa tillställningar kom vi in, det var trappor! skriver Maria Johansson på sin blogg på DHR:s hemsida.

Istället för att komma in på seminarierna i Visby har DHR och Unga Rörelsehindrade hängt utanför byggnaderna för att dela ut information om otillgänglighet och fånga seminariedeltagare efter tillställningarna.

– Det är konstigt och anmärkningsvärt att man gjort så många undersökningar kring otillgänglighet och gång på gång kommit fram till att något måste göras, men att man ändå inte tar med otillgänglighet i diskrimineringslagen, säger Daniel Pollak.

Han menar att det borde vara en självklarhet då även äldre och föräldrar med barnvagnar berörs av otillgängligheten.
Resten av veckan återstår och DHR och Unga Rörelsehindrade fortsätter sin kamp för att överhuvudtaget få möjlighet att komma in på seminarierna.

– För det är många som ändå visar intresse för att göra det tillgängligt, ofta handlar det om okunskap om funktionshinder, säger Daniel Pollak.

Både Maria Johansson och Daniel Pollak bloggar om Almedalsveckan på respektive förbunds hemsida:
www.dhr.se
www.ungarorelsehindrade.se