ANNONS

Nyheter | Felplacerade i särskolan

Ann-Marie Begler: De som felplacerades i särskolan bör kompenseras

Många felplacerade elever har fortfarande inte fått någon rättelse och nu efterlyser Begler ekonomisk kompensation.

Ann-Marie Begler. Foto: Linnea Bengtsson.|Ann-Marie Begler. Foto: Linnea Bengtsson.

Ann-Marie Begler var tidigare generaldirektör för Skolinspektionen och kritiserade då skarpt kommunernas särskoleutredningar. Många felplacerade elever har fortfarande inte fått någon rättelse och nu efterlyser Begler ekonomisk kompensation. Foto: Linnea Bengtsson.

– Min personliga uppfattning är att man ska titta på nån slags möjlighet att få kompensation eller studiebidrag för att kunna plugga igen i vuxen ålder.

Det säger Ann-Marie Begler i en intervju med Sveriges Radio P4 med anledning av nya avslöjanden om att många barn felaktigt placerats i särskolan.

Begler var under många år generaldirektör för Skolinspektionen och ansvarig för en stor granskning av hur kommunerna skötte utredningarna när placering i särskola var aktuellt.

Hon uttalar sig nu för P4 Västernorrland i samband med uppgifter från en pensionerad lärare i Kramfors att elever skrevs in i särskolan på felaktiga grunder. Det kunde handla om att de var mobbade eller hade problem hemma.

Enligt pensionerade läraren Olle Andersson borde många av dem aldrig ha gått i särskola.

I olika sammanhang har ledande politiker talat om behovet av att hjälpa elever som felplacerats att vidareutbilda sig, men hittills har resultatet varit magert.

 

Läs mer

Tidigare artiklar på HejaOlika om felplaceringar

Sveriges Radio P4: Min självkänsla sparkades undan

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content