Åsa Regnér behöver ta konkreta initiativ för ett bättre stöd

Som förälder till ett barn med funktionsnedsättning måste man tänka på allt. Ofta kan man inte lita på någon annan. Fel beslut kan bli ödesdigra. Samtidigt måste man kämpa med den egna oron för hur det ska gå för barnet. Det här gäller inte minst i mötet med skolan – något som vi uppmärksammar i Tema Skola i detta nummer.

Skolan är ofta en gigantisk utmaning för dessa barn och föräldrar, med massor av möten och kontakter, ständig jakt på stöd och anpassningar, långa pass med läxor och en oändlig bevakning och uppföljning.

Självklart ska man inte mötas av motstånd när man som förälder söker den bästa lösningen. Lika självklart är det att skolans personal ska ligga i framkant när det gäller stöd och anpassningar. Tyvärr finns många exempel på motsatsen.

Det finns, tack och lov, goda och lärorika exempel. Några av dem presenterar vi i skoltemat. Att det är våra egna läsare som föreslagit dessa goda exempel gör det extra roligt att lyfta fram dem.

Men det finns mycket att utveckla inom skolans värld. Till exempel behöver särskolan ett lyft för att bli jämlik med vanliga skolan. Och hjälpmedel och kommunikation måste förbättras generellt.

Lika viktigt är att förbättra föräldrastödet. Hela familjen behöver stöd. Det talas vackert om anhörigstöd, men i verkligheten är det mycket begränsat för föräldrar, för att inte säga obefintligt.

Ansvarig minister Åsa Regnér borde ta konkreta initiativ för att förbättra föräldrastödet. Ett sådant initiativ kunde vara att sätta fart på reformeringen av vårdbidraget – och göra det mer frikostigt. Ett annat att underlätta för föräldrar och anhöriga att kombinera anhörigstöd med förvärvsarbete. Dessa två frågor är högaktuella i Tema Arbete på sidan 28.

Habiliteringen kan också göra mer, inom alltifrån konkreta åtgärder i skolan till samhällsdebatten i stort. Habiliteringen skulle kunna vara mycket starka talespersoner för familjer. Om någon, så har väl habiliteringen koll på hur svårt familjerna har det? Varför är habiliteringen så tyst idag – när stödet begränsas allt mer?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *