Assistanshundar hjälper allt fler – men nu räcker inte allmosor

100 assistanshundar har utbildats för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar, men nu har Svenska Kennelklubben tröttnat på att förlita sig på allmosor. Ulf Uddman tycker att det är dags att assistanshundar räknas som hjälpmedel.

– Det är inte rimligt att de som har funktionsnedsättningar ska behöva förlita sig på ideella organisationer för att få ett hjälpmedel som förbättrar vardagen så markant, säger Ulf Uddman, vd för Svenska Kennelklubben.

Bara i år har Kennelklubben delat ut en kvarts miljon kronor fördelat på 30 nya assistanshundsförare. Totalt har 1,2 miljoner kron or delats ut sedan fonden startades 2004.

Pengarna har klubben dragit in genom utställningar, lotteriförsäljning och genom gåvor från privatpersoner och organisationer.

– Vi är mycket tacksamma för de pengar som skänts till fonden men nu är det dags för samhället att kliva in och ta ansvar för assistanshundar på samma sätt som man gör för synskadade, anser Ulf Uddman.

Det finns många områden där assistanshundar kan ha stor betydelse för personer med funktionsnedsättningar. Service- och Signalhundsförbundet har kartlagt och kommit fram till att assistanshundar är till hjälp vid minst 54 olika funktionsnedsättningar.
– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad hunden kan hjälpa människan med, säger Ulf Uddman.

Men för många krävs ett ekonomiskt stöd för att ha råd med en assistanshund.
– Många personer med funktionshinder har små inkomster beroende på att de till exempel är sjukpensionerade och för dem är ekonomiskt stöd därför av extra stor vikt, säger Ulf Uddman.

Han hoppas nu på hjälp från regeringen.
– Flera motioner i Riksdagen har tagit upp frågan om det inte är dags att assistanshundar ska räknas som handikapphjälpmedel. På Socialdepartementet pågår ett internt arbete med frågan och målsättningen är att lägga ett förslag till budgetpropositionen hösten 2008. Jag hoppas att det denna gång blir allvar och inte bara en massa prat, säger Ulf Uddman.

Svenska Kennelklubben finns på www.skk.se