Borlänge stoppar fritidsgård för unga med funktionshinder: ”Det är ynkligt”

Grannarna på Östermalm i Borlänge stoppade planerna på en fritidsgård för ungdomar med funktionsnedsättningar. Och politikerna i byggnadsnämnden vek sig. ”’Det är ynkligt”, skriver Sofia Wiklund, ledarskribent på Dala-Demokraten.

Sofia Wiklund berättar i en krönika i LO-tidningen om hur det gick till när grannarna och politikerna nobbade Borlänge-ungdomarna med funktionsnedsättningar.

När företaget C&S Fastigheter AB ville köpa och hyra ut en lokal på Östermalm i Borlänge för användning som fritidsgård protesterade grannarna.
De ansåg att en kommunal fritidsgråd skulle sänka värdet på deras hus och bostadsrätter. Och politikerna i byggnadsnämnden lät sig övertalas. Nämnden avstyrde planerna med hänvisning till att de ”inte följde deltaljplanen som endast tillåter bostäder och handel”.

Sofia Wiklund på Dala-Demokraten kritiserar Borlängepolitikerna i LO-tidningen: ”Politikerna skulle ha slagit näven i bordet och pratat med grannarna. Och om inte det hade fungerat skulle de kunna göra om detaljplanen.”
Hon anser att hade blivit ” ett himla liv på kommunens politiker ” om grannarnas protester hade gällt ”någon form av kvinnoverksamhet, eller för att inte tala om verksamhet för invandrare”.

– Då hade det handlat om integration, jämställdhet och allas lika värde. Men när det handlar om funktionshindrade så viker sig politikerna för de boende på Östermalm. Det är ynkligt, skriver Sofia Wiklund.

Läs krönikan i LO-tidningen