Cykling och hälsosam livsstil lockar till nya Hjultorget

Cykling och hälsofrämjande livsstil sätter prägel på nästa års stora hjälpmedelsmässa Hjultorget.
– Vi söker alltid efter nytänkande och viktiga budskap, säger John Högberg som är mässansvarig.

Hjultorget på Kistamässan i maj 2014 tar nya grepp i samarbete med sjukgymnaster, arbetsterapeuter och dietister, inte minst när det gäller seminarieprogrammet.
Svenska Handikappidrottsförbundet, SHIF, har också hoppat på tåget och ordnar ett fullspäckat program på aktivitetstorget.

Det viktigaste för arrangörerna, RG Aktiv Rehabilitering och Personskadeförbundet RTP, är att så många hjälpmedelsanvändare som möjligt får aktuell information om nya produkter och anpassningar.

Ett 70-tal utställare har redan beställt monter trots att Hjultorget inte äger rum förrän 20-21 maj 2014.
Det stora intresset glädjer förstås arrangörerna. Och fler utställare är på väg in. Man hoppas bland annat på att leverantörer av IT-hjälpmedel ska upptäcka Hjultorget.

Namnet till trots handlar mässan inte bara om rullstolar och fordon. Liksom tidigare är bostadsanpassningar ett viktigt område. Och 2014 kan det alltså bli en mässa även för IT-produkter.

– Inom IT händer massor och det hoppas jag kommer att synas även på Hjultorget, säger John Högberg.

Så här sju månader före mässan är det svårt att sia om vilka nyheter som kommer att visas.
– Vi jobbar på överraskningar som inte är klara ännu. Men för våra vanliga besökare kommer det alltid att finnas nyheter. Mässor är det bästa och billigaste sättet att få information, säger John Högberg.

Den allt starkare cykeltrenden kommer säkerligen att avspeglas på mässgolvet.

– Handcykling har verkligen blivit en stor sak, säger John Högberg. Vi satsade på cykling redan på förra Hjultorget men nu är intresset ännu större. Svenska Cykelförbundet har ett projekt som har stor betydelse och cykling passar gammal som ung och olika diagnoser. Om man är försvagad i händerna så finns elsupport, säger John Högberg.

RG Aktiv Rehabilitering, en av arrangörerna, satsar redan stort på cykling i den ordinarie lägerverksamheten och samarbetar även med Cykelförbundet för att fler ska få chans att prova på.

– Sedan i somras har vi ett projekt som handlar om att alla ska kunna cykla. Hittills har vi anordnat prova på-aktiviteter och ett par läger. Målet är att fler ska börja tävlingscykla och motionscykla i vardagen, säger Stefan Wegeborn på RG, själv hängiven handcyklist.

På Hjultorget byggs en testbana för paracykling, cykling för personer med funktionsnedsättning. Och det lär bli möjligt att testa flera olika fabrikat, bland annat från Invacare och Stricker som båda erbjuder cyklar för allas behov.

Ett problem för cykelsatsningen är att landstingen inte förskriver anpassade cyklar som hjälpmedel (med undantag för vissa landsting som gör det för barn och unga). Siktar man högt kan det betyda cykelpriser på 60 000 kronor eller ännu mer, vilket måste finansieras av individen själv, kanske med bidrag från någon fond.

– Det är märkligt att man inte ser anpassade cyklar som hjälpmedel. En mycket dyrare elrullstol kan man få förskrivet ”hur lätt som helst”, men inte en cykel som kan vara ett ännu bättre vardagshjälpmedel, säger John Högberg.

Fysisk aktivitet på recept är en annan het trend som också kommer att uppmärksammas på Hjultorget 2014.

– Det är något som verkligen har ökat starkt även om vi inte vet hur det ser ut bland personer med funktionsnedsättningar, säger John Högberg som hoppas att detta blir ännu vanligare de som tillhör Hjultorgets målgrupp.

Med många utställare redan klara blir 2014 års upplaga av Hjultorget nästan säkert en höjdpunkt. Förra gången, år 2012, hade man ett 100-tal utställare och nästan 3000 besökare.
– Hjultorget är inte den största mässan men vi är mer fokuserade på brukarna. Det är jätteviktigt att även professionen besöker mässan för att hålla sig uppdaterade, men vi är inte ute efter höga besökssiffror till varje pris, säger John Högberg.

Än finns gott om tid att fylla på med nyheter och dragplåster till mässan.

Redan nu är det dock klart att skytten Jonas Jacobsson, en av Sveriges mest guldbehängda paralympier genom tiderna, deltar med uppvisningar.