Dagens Omsorg är mässtidning för Sociala företagsmässan 2015

Människor, idéer och praktiskt företagande står i fokus när Sociala företagsmässan 2015 anordnas av Skoopi i Stockholm den 8-9 april.
Dagens Omsorg är officiell mässtidning och gör en storsatsning på nyheter och aktuella reportage om sociala företag.

– Vi ska visa hur viktigt det sociala företagandet är, säger Penilla Gunther, ordförande för Skoopi, intresseorganisation för arbetsintegrerande sociala företag.

– Intresset för socialt företagande växer inte bara i Sverige utan i hela Europa. Allt fler ser sociala företag som en viktig möjlighet, allt handlar inte handlar om privata företag eller offentlig verksamhet.

Sociala företag möter många av samhällets tuffaste utmaningar, men arbetet sker ofta i tysthet.
– Vi är mitt inne i en utvecklingsvåg där sociala företag spelar en allt större roll för att stödja personer i utanförskap. Tiden är förbi för institutioner och förtidspensioneringar. Nu ska alla människor vara delaktiga och synas i samhället, säger Sofia Modigh, verksamhetschef för Skoopi.

Just nu pågår ett intensivt arbete hos mässarrangören Skoopi med att snickra ihop både föreläsningar och utställningsyta. Det är redan klart att KFO är partner och att Tillväxtverket gör en storsatsning (se separat artikel).

Dragplåster bland föreläsarna är bland annat Pär Larshans, hållbarhetschef hos Max Hamburgerrestauranger. Han bjuder på många tips och råd. Han är också en av landets främsta experter på rekrytering av personer med funktionsnedsättningar. Läs en intervju med Pär Larshans här.

Tunga politiker väntas också delta, bland annat i en paneldebatt. Exempel på frågor som är heta är höjt lönebidragstak, fortsatta RUT-avdrag och momsfritt för secondhand.

Om politikerna inte tar hänsyn till sociala företag i dessa frågor kan den positiva utvecklingen snabbt brytas, menar Sofia Modigh.

 

Foto
Sofia Modigh och Penilla Gunther är mitt uppe i detaljplaneringen för Sociala företagsmässan som äger rum den 8-9 april på Stockholm City Conference Center (Norra Latin). Foto: Linnea Bengtsson.

 

Dagens Omsorg är officiell mässtidning och utkommer med specialsidor om mässan samt reportage och nyheter om socialt företagande i mitten av mars.

Tidningen distribueras till nyckelpersoner inom målgrupper som förtroendevalda, chefer och högre tjänstemän inom kommuner, verksamheter inom LSS och SoL, myndigheter, organisationer, brukare och anhöriga.

– Sociala företag behövs för att klara utmaningarna och med Dagens Omsorg finns nu en tidning som bevakar dessa frågor. Vi är därför mycket glada för att Dagens Omsorg är officiell mässtidning för Sociala företagsmässan, säger Penilla Gunther.

– Frågor om arbetsmarknad, försörjning och utbildning för personer med funktionsnedsättning tillhör Dagens Omsorgs främsta bevakningsområden. Därmed är sociala företag en viktig fråga. Närliggande områden, som också täcks av Dagens Omsorg, är hjälpmedel, anpassningar och tillgänglighetsfrågor, säger chefredaktör Valter Bengtsson.

Mer information om Sociala företagsmässan finns på hemsidan för Skoopi.