Dags att nominera till nytt pris: Bästa LSS-kommun

Föräldrakraft, Dagens Omsorg och ABH Utbildning och Rådgivning utlyser tillsammans en tävling om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS. Nomineringstiden startar nu!

Priset ”Bästa LSS-kommun” ska gå till en kommun som är värd att uppmärksamma för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Bedömningarna kommer att göras utifrån LSS ledord om självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet. Vidare kan juryn komma att bedöma hur kommunen fungerar både som politiskt organ, beslutsfattare och utförare.

En jury tillsätts nu med experter på LSS och representanter för brukar- och funktionshinderorganisationer, däribland Vilhelm Ekensteen, Elaine Johansson, Maria Johansson, Eva Olofsson, David Lega, Henrik Petrén och Thomas Jansson. I juryn ingår även Anna Barsk Holm­bom, ABH Utbildning och rådgivning, och Valter Bengtsson, chefredaktör.

Det är redan nu möjligt att nominera kommuner till priset, vilket görs enklast genom att sända ett mejl till:
anna@abhutbildning.se eller valter.bengtsson@faktapress.se

Nomineringsprocessen pågår till och med 30 november 2015. Vem som helst kan nominera kommuner som förtjänar att vinna. Även kommuner kan nominera sig själva.

Det är Sveriges 290 kommuner som har huvudansvaret för att LSS-insatserna fungerar bra i vardagen för de mer än 65 000 användare som har rätt till en eller flera av insatserna.

– Kommunerna är en mycket viktig aktör när det gäller LSS, men det är alltför sällan media beskriver hur en riktigt bra kommun arbetar med att uppfylla LSS intentioner för sina medborgare, säger Anna Barsk Holm­bom som en förklaring till varför det nya priset behövs.

 

Foto på Anna Barsk Holmbom
– Media beskriver alltför sällan hur en riktigt bra kommun arbetar med att uppfylla LSS intentioner för sina medborgare, säger Anna Barsk Holmbom som nu hoppas få tips om många goda exempel. Foto: Linnea Bengtsson.

 

– Vi hoppas att många användare, anhöriga och organisationer ska börja nominera kommuner som är värda att uppmärksammas som goda exempel. Du som nominerar en kommun bör ange vilken eller vilka LSS-insatser som är särskilt värda att uppmärksamma hos den aktuella kommunen. Du bör också motivera din nominering, gärna med exempel på arbete kommunen gjort  och som du vill ska premieras, säger Anna Barsk Holmbom.