”De dejtbara” väcker heta känslor

Debatten om Kanal 5:s tv-serie ”De dejtbara” har tagit ny fart sedan tv-serien började visas nyligen.

Hårdast kritik får programmet av Tobias Holmberg, ordförande för Unga rörelsehindrade, som kallar serien ett fiasko och vill att det läggs ned.

Han menar att programmet är ”extremt stereotypt” och framställer deltagarna som att ”de enbart är sin funktionsnedsättning”.

Tobias Holmberg får svar på tal av en av deltagarna, Emelie Felderman, som i en annan intervju med Dagens Media säger att debatten är snedvriden.

– Jag kan förstå kritiken till viss del. Varför ska funktionshindrade inte få vara med i vanliga dejtingprogram? Men någonstans måste man ju börja. Jag kan förstå att man kritiserar Kanal 5, men samtidigt känns det som ett slags underkännande av oss som är med, säger Emelie Felderman.

I Svensk Handikapptidskrift beskriver hon sitt beslut att medverka i De dejtbara så här:

– Jag vill normalisera det här med funktionshinder, och kärleks- och relationsfrågan har alltid varit en hjärtefråga för mig. Det finns människor som är okunniga och inte har någon relation till någon med funktionshinder. Genom programmet kan man skapa en större kunskap så att vi kommer ett steg närmare att bli ett tvärsnitt av Sveriges befolkning.

När programmets första avsnitt visades på Kanal 5 hade det 107 000 tittare, vilket var betydligt lägre än väntat enligt branschtidningen Dagens Media. Åtta avsnitt ska sändas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *