De hyllas för kampen som aldrig tar slut

Han vände utvecklingen och fick institutionerna att stänga.
Hon fortsätter kampen genom att slåss mot fördomar och fosterdiagnostik.
På söndag hyllas Karl Grunewald och Anna Strand av Svenska Downföreningen som då delar ut UPP-priset.

Det blir Ika Nord, känd skådespelare och regissör, som delar ut priserna vid en ceremoni på Boulevardteatern i Stockholm samma dag som internationella dagen för Downs syndrom firas.

Föreningens ordförande Helène Forssbaeck berättar att Anna Strand belönas för att hon banat väg för andra och visat initiativförmåga.
Karl Grunewald hedras för att han haft så stor betydelse för att personer med Downs syndrom blir accepterade som fullvärdiga samhällsmedborgare.

Här är motiveringarna från Svenska Downföreningens jury:

Anna Strand är initiativtagare till föreningen Grunden i Göteborg, en förening för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, och under många år har hon arbetat för att påverka attityder i samhället genom att informera och tala för lika värde och respekt. Hon har medverkat i tv-debatter och internationella konferenser och skriver debattartiklar. Hon driver på för att stänga institutioner, kämpar mot fördomar och ifrågasätter de nya fosterdiagnostiska testen. Anna Strand tilldelas priset för sitt mod och sin drivkraft för att förbättra tillvaron och livsvillkoren för personer som har en intellektuell funktionsnedsättning. Med stolthet och pondus har hon gett en röst för personer med Downs syndrom och allas lika värde.

Karl Grunewald. Med stort engagemang kämpar han för allas rätt till delaktighet och värdighet – genom föreläsningar, böcker och skrifter. Han vände utvecklingen genom att gå i bräschen för att stänga institutionerna, och sedan ett halvsekel driver han på för att förbättra livsvillkoren för dem som har svårt att tala i egen sak. Outtröttlig fortsätter Karl Grunewald att synliggöra dem som samhället under långa tider har gömt undan och glömt bort, men som nu steg för steg börjar uppfattas som medborgare med lika värde.

LÄS ÄVEN: Karl Grunewald: Att övertyga blev mitt livs innehåll