De lär sig att vara en god vän

Innan man kan få en bästis måste man vara en bra kompis, och det lär man sig på förskolan. Föräldrakraft besöker Barnasinnet och får veta vad som är snällt och vad som är dumt.

Hermann, 6,5 år, vet vad han tycker:
– En bra kompis slåss inte med pinnar.
Hans jämnåriga kamrater håller med och diskuterar vilt kring vad en bra kompis inte gör. Vi besöker ett helt vanligt dagis i ett litet område kallat Pungpinan utanför Stockholm city. Här brukade 1700-talsbönderna som varit på marknad i stan stanna till och supa upp alla sina pengar på krogen. Krogen pinade böndernas pengapung, därav namnet.
Idag finns här ett litet villaområde och solen skiner på dagiset Barnasinnet när Föräldrakraft hälsar på. De stora barnen har ”storbarnsvila”.
– Då sitter vi och ritar och fröken läser en bok. Vi ska ta det lite lugnare då, berättar Mirabelle, 6,5 år.
– Ja, och sen efteråt får vi springa ut och leka! säger Dexter som också han är 6, 5 år.

På förskolan Barnasinnet håller de för det allra mesta sams,  menar barnen. Ibland kan man bråka om saker men det brukar inte vara så svårt att bli sams igen.
– Fröknarna har sagt att man ska säga till varann att man aldrig mer ska göra så. Det är bra tycker jag, säger David, 5,5.
– Ja, och sen ska man säga förlåt också. Båda två ska säga förlåt, så att man kan bli kompisar igen, säger Alice, 6 år.
Hon berättar om när hon och kompisen Ester en gång bråkade om vem som skulle vara storasyster i en lek. Det blir lätt så, att man bråkar lite, men aldrig så att man inte kan bli kompisar igen.
– En bra kompis är en kompis som är snäll, säger Alice.
– Som bjuder hem en, inflikar Henrik, som är 5 år.
– Och som leker med en! fortsätter David.

Dexter tar till orda och lägger till att en bra kompis också ställer frågan ”ska vi leka?”
Men vad får man inte göra som en bra kompis? Jo, barnen håller alla med om att man inte får slåss, bitas, vara otrevlig eller säga ”dumma dig”.
– Men det har aldrig någon sagt till mig, berättar Mirabelle.
Barnen trivs bra på förskolan och de flesta tycker att det allra roligaste att göra där är att leka med kojor eller skapa med skräp.
Förskollärare Kerstin Unnevik sitter med och berättar.
– Ja, vi samlar på gamla konservburkar och mjölkförpackningar som barnen sedan får sätta ihop till olika figurer. Det är väldigt populärt, berättar hon leende.
För några år sedan gick en flicka med gåställning på dagiset. Men barnen kommer inte ihåg henne, då de bara tillhörde småbarnsavdelningen på den tiden. Alice däremot, hon är kompis med en tjej som sitter i rullstol och tycker inte att det är något konstigt med det.
– Hon bor inne i stan och det är ingen skillnad att leka med henne och alla andra. Det är ganska kul att hon sitter i rullstol för man kan leka kula lekar med rullstolen! Till exempel tävling, berättar Alice.
– Ja, och så kan man testa rullstolen och snurra runt, runt, runt! fyller killarna ut.
– Mm, och vet du vad. En gång var jag hemma hos henne och då fick jag massor av tuggummin för hon hade en tuggummiapparat! säger Alice.

Ibland kan barn vara dumma mot andra barn och det känner barnen på förskolan till. Men de kan inte riktigt svara på hur man ska göra om någon är dum mot någon annan.
– Man ska väl säga till. Men då kanske den personen blir dum mot en själv också, säger Mirabelle.
– En gång var det en kille som var dum mot mig och Henrik hela tiden. Men då gjorde vi bara tillbaka allt som han gjorde tills han slutade, berättar David.
– Det är bara att slå tillbaka! skrattar Dexter.
Under höga skratt pratar barnen om hur man kan göra. Att man kan säga till fröken att ”någon slog någon”. Koncent­ra­tionen börjar försvinna och barnen behöver ta sig ut och leka i solen.
– Jag vet faktiskt inte hur man ska göra om någon är dum mot någon, säger Ester.
– Men det bästa är nog att säga till fröken, säger Henrik.

Till hösten ska barnen lämna förskolan och börja på sexårsverksamheten. Det är lite pirrigt, menar de, eftersom de inte vet vilka nya kompisar de kommer träffa och om de alla kommer hamna i samma klass.
– Det är lite pirrigt i magen. Jag har provat det tidigare, när jag började som ny på den här förskolan. Nu ska det bli ännu pirrigare eftersom jag ju aldrig gått i skolan förut! berättar Mirabelle.
– Ja, och man kommer vara blyg för mattanten! säger Dexter och bryter ut i gapskratt.
– Ja, mattanten kommer man vara blyg för! håller de andra med om och börjar skratta.