Debatt om framtidens LSS och assistans på Leva & Fungera

LSS och personlig assistans blir heta frågor på Leva & Fungera i Göteborg den 26 mars 2019.
2018 års vinnare av ”Bästa LSS-kommun” är på plats och berättar om hur man lever upp till lagens intentioner om ett liv som andra. Dessutom blir det en högaktuell paneldebatt om personlig assistans idag och i morgon.

På plats på scenen första mässdagen finns ett par av landets främsta experter på LSS och assistans.

Assistansdebatten kommer att ledas av Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning, som kommer att prata om assistansen idag och i framtiden med en panel av brukare, anordnare och kommuner.

Frågor som är aktuella:

Hur blir det med assistansen i framtiden? Kommer politikerna att förverkliga de vallöften som de gav om satsningar på assistans? Och vad händer med LSS-utredningens kontroversiella förslag, kommer de att förverkligas eller skickas hela utredningen i papperskorgen?

Hur gör man då för att bli bäst på LSS? Om det kommer Ola Nilsson, dåvarande socialnämndsordförande i Jönköpings kommun att berätta på den öppna scenen mitt i mässan.

Intresset för LSS-frågor är på topp och tävlingen om att bli bästa LSS-kommun får också allt mer uppmärksamhet.

2018 års vinnare Jönköping tog hem segern tack vare att man satsade på att leva upp till intentionerna med LSS inom assistans.

”Jönköpings politiker visat ett starkt engagemang, genom ett klokt beslutsfattande kring personlig assistans när Försäkringskassan infört allt hårdare bedömningar. När en invånare förlorat den statliga assistansersättningen har kommunen interimistiskt beslutat behålla insatsen, tills en egen utredningen genomförts och ett kommunalt beslut fattats”, skrev juryn för Bästa LSS-kommun.

”Kommunen har aktivt gått emot domslut som har begränsat assistansen och som kommunen anser bryter mot 1994 års intentioner med LSS. Därmed har Jönköping inte bara uppmärksammat viktiga problem med LSS utan också visat att de går att hantera”, var juryns omdöme.

 

LSS och assistans på Leva & Fungera-scenen

Så här ser programmet ut för LSS- och assistansfrågorna.
26 mars 2019 (första mässdagen)
Kl 13.00-13.30. Bästa LSS-kommun med 2018 års vinnare Jönköpings kommun. Föräldrakraft och ABH utbildning.
Kl 13.30-14.00. Personlig assistans idag och i framtiden. Paneldebatt med brukare, anordnare och kommuner. Moderator är Anna Barsk Holmbom som också analyserar LSS-utredningens förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *