”Det har blivit ännu viktigare att sporra de som kämpar för delaktighet”

– Det är oerhört viktigt att kontinuerligt lyfta fram människor som till vardags kämpar för att alla ska känna att de har en plats i samhället, oavsett funktionsförmåga.
Det säger Anna Bonnevier, som sitter i juryn för Erik Ljungbergs Stiftelse.

För snart två år sedan utsågs Emilia Wärff och Tobias Holmberg till de allra första stipendiaterna ur Erik Ljungbergs Stiftelse.

På Leva & Fungera i Göteborg den 4 april är det dags att avslöja vad juryn har kommit fram till i år.

– Vi har valt ut en fantastiskt inspirerande stipendiat i år, säger Anna Bonnevier, som är instiftare av stiftelsen och dess ordförande.

Hur har arbetet gått med att utse en ny stipendiat?

– I funkisvärlden finns en historisk upplevelse av att uppleva ett rätt omfattande ointresse från stora delar av samhället. I den kontexten är det snudd på magiskt att få sitta och välja mellan alla nomineringar, säger Anna Bonnevier.

– Det som är så kul med att utse stipendiater är att det är ett kollektivt arbete. Det finns så många där ute som förtjänar en extra puff och att diskutera i grupp vem vi ska välja är ett ibland inte helt lätt, men alltid väldigt stimulerande arbete.

Vad är det ni vill belöna med priset?

– Vi vill framförallt lyfta personer som verkar i Eriks anda, med att blanda rättighetskamp och aktivism med till exempel kultur, humor eller andra spännande ingångar. Vi vill också lyfta  fram personer som inte arbetat så länge med frågorna och inte är alltför etablerade.

Erik Ljungberg var en debattör och aktivist som inte var rädd för att sticka ut hakan. Han var även framgångsrik entreprenör inom IT och tog fram det webbaserade verktyget Aiai. Han var bosatt i Göteborg och själv rullstolsburen.

– Erik var oerhört orädd och påstridig i sin kamp för att förbättra och det inspirerade många, säger Anna Bonnevier.

– När Erik dog var det många som direkt uttryckte dels en stor sorg, dels en rädsla för att luften skulle gå ur vissa delar av funktionshinderrörelsen. Även om vi som kände Erik givetvis kände likadant och hyste samma rädsla, så tror vi också att det finns många som har potential att jobba i Eriks anda. Förhoppningsvis kan stipendiet stärka personer som kämpar för att lyfta viktiga frågor.

Hur upplever ni utvecklingen i samhället just nu vad gäller delaktighet?

– Det har gått bakåt. Delaktighet diskuteras alltmer som en kostnad. Det har blivit tuffare att arbeta med delaktighetsfrågor, vilket gör att det känns extra viktigt att ge en sporre till personer som för kampen för delaktighet på nya sätt.

Årets stipendiat presenteras på mässan Leva & Fungera på tisdagen den 4 april klockan 13.50.

– Förhoppningsvis kommer alla som är där på plats känna sig lika glada och stolta som vi gör över att få följa denna person, säger Anna Bonnevier.

Läs mer om Erik Ljungbergs stiftelse på dess webbplats.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *