Det naturliga nätverket tryggar framtiden för Gry, 2 år

Det naturliga nätverket kring ett barn med funktionshinder kan vara bra mycket viktigare än alla experter. I Forshaga bygger Per och Helena upp ett nätverk som ska ge stöd genom livets alla skeden för tvååriga dottern Gry. Men alla uppskattar inte föräldrarnas initiativ.

I nya numret av Föräldrakraft, nr 5, 2007, finns ett stort reportage om hur familjen, släktingarna och andra berörda hjälps åt i ett nätverk för att skapa förutsättningar för att Gry ska kunna leva ett bra och självständigt liv.

Mer om Föräldrakraft nr 5: 

Intervju. Skådespelerskan Suzanne Reuter hittade meningen med livet när hon fick barn. Som engagerad mamma och vän mötte hon flera familjer vars barn hade osynliga funktionshinder. Nu engagerar hon sig för personer med Asperger syndrom och vill att fler ska ta plats – på sina villkor.

10 sidor Tema vuxen. Tommy Mäkelä är 23 år, gift och arbetar som föreläsare. När man träffar honom ger han ett intryck av att vara en säker kille som vet vad han vill. Men det har inte alltid varit så lätt. Tommy har Asperger syndrom och damp. Som liten kände han sig som ”en pingisboll i universum”. Idag föreläser han om sitt funktionshinder och möjligheter för personer med funktionsnedsättningar. Läs mer i vårt tema om att bli vuxen och inspireras!

Guide. Känner du till dina rättigheter? Hur mycket har du förlorat på att du inte visste? Många lagar och regler har stiftats för att personer med funktionshinder ska kunna leva ett lika bra liv som alla andra. Det är självklarheter som alla är överens om. Inte desto mindre måste man ofta slåss för att få hjälp och om man inte känner till sina rättigheter kan det vara omöjligt att ställa krav. För föräldrar finns en extra svårighet. Även om barnet har omfattande behov av stöd kan man mötas av svaret att den hjälp man ber om tillhör ”normalt föräldraansvar”. 

Därutöver finns massor av nyheter, reportage, debatt, krönikor och mycket annat i rekordtjocka nr 5.