”Du får väl säga som det är” nomineras till bästa egenutgivna bok

Boken ”Du för väl säga som det är” uppmärksammas nu med en nominering till Selma-priset 2018.

– Fantastiskt glädjande att en bok som denna lyfts fram. Dels för att den berättar om människor som sällan blir porträtterade annars, dels för att den visar för många helt nya aspekter av hur det är att leva nära någon med funktionsnedsättning, säger Kristina Lindh, en av personer som bidragit med texter till boken.

– Genom att komma ut mitt under den akuta LSS-krisen ger boken debatten ett personligt djup och visar vilket känslomässigt och existentiellt engagemang som omger människor med nedsatt funktion, säger Kristina, som skrivit i boken som gudmor till Tilda, som har Larsens syndrom.

”Du får väl säga som det är” innehåller 24 olika berättelser om att vara förälder, syskon eller annan närstående till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning. Redaktör för boken är Christina Renlund som gett ut den i egen regi på Vulkan förlag. Selmapriset syftar till att belöna bästa egenutgivna bok.

Bokens många olika skribenter hoppas nu att nomineringen till Selmapriset ska ge berättelserna extra uppmärksamhet.

– De här berättelserna är livsviktiga, säger Pernilla Glaser, mamma till Frans som har Downs syndrom.

– För varje berättelse om att dela livet med en person med funktionsvariationer blir erfarenheter till som annars osynliggörs. Mångas levda erfarenheter speglas i ett prisma av uttryck. Det är fantastiskt att detta också uppmärksammas med den här nomineringen.

Fredrik Westin, pappa till Olle som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, gläds också åt uppmärksamheten:

– Bara nomineringen i sig är en vinst för öppenheten och ett steg till i den ökande medvetenheten. Nomineringen till Selmapriset för den här boken fyller mig också med en känsla av hopp och vittnar om styrkan och kraften i kärleken hur den än prövas. Jag är väldigt stolt över att få vara en del av detta.

Nathalie Besèr, moster till Isabella, som har en cp-skada orsakad av syrebrist vid förlossningen är stolt över nomineringen:

– Det är ett erkännande att våra berättelser spelar roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *